Funderar du på att börja blogga?

Funderar du på att börja blogga? Många gör det men vet inte riktigt hur och om vad. Press Enter News Agency försöker reda ut begreppen. Först behöver du något att blogga om.

Ganska många bloggar om personliga trivialiteter. Skriver du vad du åt till frukost är det förmodligen intressant för din mamma. Hon tycker förmodligen du är mäkta duktig bara för att du lyckats få orden att synas på en sida så där på Internet, dessutom vill hon säkert att du inte svälter eller äter för mycket skräpmat. Men ärligt talat, vi andra bryr oss inte. Du måste hitta något mer spännande ifall du vill nå och behålla många läsare.

De flesta bloggar jag läst och läser innehåller olika blandningar av nyheter, åsikter och praktiska tips. Låt mig utveckla det en smula.

  • Nyheter är något som just har hänt eller håller på att hända. Helst någonting som är någorlunda oväntat. Några bloggare lyckas snoka upp egna nyheter, men det vanligaste är att man refererar till nyheter som står i tidningar, dyker upp i andra bloggar eller snackas om på andra ställen på nätet. Sen kan nyheterna vara politiska nyheter, skvaller eller kanske en ny programvara som släppts.
  • Åsikter rör ofta politik, men det kan lika väl vara något annat annat man brinner för även om det är mer eller mindre opolitiskt. Till den kategorin räknar jag också recensioner av exempelvis nya böcker eller nya program. Ofta kan åsikten vara kopplad till en nyhet. Man refererar först vad som hänt och drämmer sen till med vad man tycker om det och varför man tycker så.
  • En helt annan typ av blogg innehåller praktiska tips om exempelvis hur man gör om en gammal symaskin till ett trädgårdsbord, inreder sin snickarbod eller hur man använder bildbehandlingsprogrammet GIMP.

Nyheter och åsikter kan ofta locka väldigt många läsare under en kort tid, men blir ofta glömda rätt snabbt. Praktiska tips brukar sällan få några stora anstormningar av läsare, men det är inte ovanligt att de behåller sin popularitet länge.

Sen kan bloggar se ut lite hur som helst. Jag försökte en gång att göra en blogg i serieform http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.82472.

Som bäst fungerar bloggar om de samspelar med varandra. Man kan så där lite slumpvis leta upp andra som bloggat om samma sak, men ofta funkar det bättre om man hittar mer stadiga bloggkompisar och länkar till varandra. Piratpartiet har varit mästare på den konsten.

Fördelen med att länka till varandra är inte bara att folk klickar på länkar hos någon annan och hittar till din blogg. Länkarna höjer också ”värdet” på din blogg hos både speciella bloggsajter och mer generella sökmotorer, som Google.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 tankar om “Funderar du på att börja blogga?

Kommentarer inaktiverade.