Katastroftillstånd? Kolla själv …

Sverigedemokraterna påstår i ett skattefinansierat flygblad att Sverige är nära ”Den fullskaliga systemkollapsen” och att det råder ”katastroftillstånd”. Jag vill uppmana dig att själv undersöka saken.

L1260249_systemkollaps

Börja med att undersöka den egna bostaden

Undersök tak och väggar. Finns det några hål som inte är beskrivna på ritningarna och som har uppkommit plötsligt. Några krossade fönster? Går dörren att låsa?

Finns det ström i eluttagen? Vatten i kranen? Värme?

Funkar radio, teve och Internet? Låt för säkerhets skull radion vara på. P4 är lite trist men är den officiella kanalen för viktiga meddelanden om det nu är katastrof.

Okej, om du inte hittar några allvarliga katastrofsymptom i den egna bostaden kanske du försiktigt vågar dig ut för att granska de närmaste omgivningarna.

Grannskapet

Undersök nu försiktigt de närmaste omgivningarna. Står grannhusen kvar? Verkar vägarna farbara? Viftar någon med automatvapen? Råder det upplopp? Är det lugnt här också vågar du dig kanske till närmaste köpcentrum.

Varutillgången

Besök en bankomat och förse dig med kontanter, det är förmodligen tryggare än kort om det nu är någon systemkollaps på gång.

Undersök tillgången på basvaror som potatis, rotfrukter, lök, pasta och ris. Råder det någon brist? Ser du folk som hamstrar? Råder det ransonering? Är det mer köer än vanligt?

Hur är det med sånt som stearinljus, tändstickor och batterier?

Hur är det med importvaror som te och kaffe? Finns det mer lyxiga varor som oxfilé och franska ostar?

Har priserna tiodubblats sedan sist du handlade?

Kolla klädaffärerna! Råder det brist på rejäla vinterkläder? Köer? Hamstring? Går det att få tag på bra vinterkängor?

Kör sen till bensinmacken och tanka fullt, man vet ju aldrig? Hur såg det ut där? Några tecken på systemkollaps?

Verkade även detta lugnt kanske du vågar dig till jobbet på måndag.

Din arbetsplats och vägen dit

Ta dig om möjligt till jobbet på vanligt sätt. Vägar och kollektivtrafik kan vi alla ha synpunkter på, men funkar det MYCKET sämre än ifjol vid den här tiden?

Undersök din arbetsplats på ungefär samma sätt som du undersökte bostaden ovan. Leta efter hål i tak och väggar, kontrollera eltillförsel, vatten, Internet osv.

Lyckas dina kolleger ta sig till jobbet? Hur är det med leveranser till din arbetsplats? Hur funkar transporterna därifrån.

Händer det någonting annat ovanligt?

Okej, dags att summera?

Hur många tecken såg du på ”katastroftillstånd” och nära förestående ”systemkollaps” såg du? Kan det finnas naturliga förklaringar, som väder eller helt enkelt bristande underhåll?

Nåväl, höststormar och vinterns snöfall brukar ju alltid utsätta oss för vissa påfrestningar, så det kan finnas anledning att se över den egna beredskapen, men det handlar ju om återkommande förtretligheter, som vi på det stora hela är vana att hantera.

Själv hittade jag inga katastroftecken och vill nog påstå att Sverige är tuffare än somliga tror.