Om att plåta i obefintligt ljus

Landar på Capellagården runt elva på kvällen efter att ha varit på födelsekalas inne i Kalmar. Det öländska reggaebandet Alvaret håller på att gå på scen, för kvällen förstärkta av några medlemmar från Rotation (dem jag lyssnade på och plåtade igår). Elever på Capellagården och Ölands Folkhogskola står bakom arrangemanget och stämmningen är hög, och högre blir den när Alvaret gungar igång i baktakt.

Men ljuset? Igår gnällde jag över konstigt LED-ljus som var halvt omöjligt att vitbalansera. Nattens ljus var platt och närmast obefintligt. Vi fotografer brukar tala om att vi plåtar i befintligt ljus, när vi inte använder blixt eller några fotolampor — men här är det snarare obefintligt. På full glugg: f/=2.8, 1/15 s och ISO 12800 blev det i alla fall någonting.

Om de här värdena inte säger dig någonting så är det lite som att köra bilen i tvåhundra knutar på två hjul in i garaget, när den ena garageporten inte gått att öppna, och sen tvärnita innan man kör in i garageväggen.

ND3_3226_02-2

Nu hade jag precis handlat ett ljusstarkt tele, dessutom med ”antiskakfunktion” 70-200 f/2.8 och D3an pallar rätt bra för höga ISO, så en bild blev det, även om den inte är fantastisk på något vis. Det här var ett bra tillfälle att träna och testa gränserna.

Missade du det här giget, och sannolikheten är stor eftersom det var ett privat arrangemang, kan jag trösta dig med att du kan höra Alvaret på Öland Roots i sommar.

Du hittar bilderna sen fredagkvällen och ett par till sen igår på https://instagram.com/urbanan/