Histogrammet är en bra hjälp

Blir du nervös av att vrida sådär lite på måfå på exponeringskompensationen kommer du att gilla kamerans förmåga att visa ett histogram — bara du lär dig begripa dig på det. Det ger dig järnkoll på exponeringen även om du vill göra bilden mörk eller ljus.

Jag minns själv hur jag som nybörjare på digitalfoto råkade trycka på något ställe på kameran och fick upp ett knasigt obegripligt diagram på displayen. Jag tryckte febrilt för att bli av med eländet.

Det där diagrammet kallas histogram och är faktiskt ett tokbra verktyg för att exponera dina bilder och inte minst kolla att det blivit någotsånär rätt. Oftast syns det när man tittar på bilder man redan tagit, men det finns kameror som visar ett live-histogram innan man tar bilden.

histogram1

Histogrammet visar ett antal staplar som symboliserar antalet pixlar som belysts med en viss ljusstyrka. Samlar sig alla staplarna i mitten är bilden ganska grå.

Det finns egentligen inte så mycket rätt eller fel, så länge staplarna håller sig ”inom ramarna” så att säga, men ligger alla långt åt vänster är bilden ganska mörk. Ligger de långt åt höger är den ganska ljus.

Börjar diagrammet ”klättra på väggarna” till vänster är ett antal pixlar underexponerade. Händer det till höger är en del av bilden överexponerad. Ibland är det svårt, rent av omöjligt att undvika att det blir så, men drabbar det själva huvudmotivet är det oftast oönskat.

Screenshot from 2015-01-27 19:18:15

Även bildbehandlingsprogrammen kan visa ett histogram, men det är betydligt mer användbart i kameran. Här en gråtråkig bild med en samlad kulle ganska centralt.

Screenshot from 2015-01-27 19:16:29

Här en detalj på ett par svarta byxor och histogrammet förskjutet åt vänster och ”pinnen” längst till vänster visar aning underexponering, lite fel,  men så länge inte texturen i tyget sotar igen bekymrar det mig föga.

Screenshot from 2015-01-27 19:15:30

En vit skjorta, exponerad så att histogrammet hamnar rätt långt till höger så att det syns att den är vit.

Exakt hur man får på histogrammet i kameran varierar förstås med märke och modell.Hittar du det inte, leta upp bruksanvisningen.

_1220285_ändrad

På min Nikon trycker man en eller flera gånger uppe på tumhjulet under bildvisning.

Men hur gör man då? Ta en provbild, kolla histogrammet, justera exponeringskompensationen. minus för mörkare, plus för ljusare. Ta en ny provbild och kolla igen! Justera om nödvändigt lite till. Undvik om möjligt att ”klättra på väggarna”, men det är ingen fara att hamna nära dem om du vill att bilden ska vara riktigt ljus eller mörk.