Hjälp mätaren på traven!

Du såg de gråtråkiga bilderna jag visade igår. Jag plåtade svarta och vita prylar, men bilderna blev lika grå allihopa. I dag ska vi titta på ett knep att undvika detta.

Först som sist, det där är ingenting som beror på att kameran är trasig. Mätaren och automatiken har gjort sitt jobb. De har sett till att bilden varken blir urfrätt överexponerad eller sotigt underexponerad. Lite feg är den dock och lägger sig mitt emellan.

_1220241_ändrad _1220237_ändrad

Ett par bilder i repris. Ungefär lika grå fast det ena motivet är vitt och det andra svart.

Naturligtvis kan inte kameran veta att jag vill berätta om en vit skjorta som vit och ett par svarta brallor som svarta. Den bara mäter ljuset och exponerer efter det den ser.

Det finns på nästan alla kameror ett sätt att lösa det här. Det kallas exponeringskompensation. Ofta finns en särskild knapp eller ratt. Annars får du leta i menyerna.

_1220257_ändrad _1220261_ändrad2

Det kan finnas en särskild ratt eller en knapp som man håller nere medan man vrider på inställningsratten.

Vill du göra bilden ljusare ändrar du åt plus-hållet. Vill du göra den mörkare drar du åt minushållet. Lätt som en plätt.

Hur mycket kan man ofta köra på känsla. Ett bländarsteg är närmast ofarligt. Två kan också funka.

Ta några provbilder och granska dem på displayen. När du hittat rätt exponeringskompensation är det sen bara att plåta på.

En fördel med den här metoden är att den är så enkel. Du behöver inte några extra prylar, inga obskyra kamerainställningar och det funkar ihop med den automatik du är van vid. Nackdelen är att det är aningen ovetenskapligt och ”på känn”

Jag postar här ungefär samma bilder som ett par av dem igår, men med exponeringskompensation.

_1220272_ändrad

Exponeringskompensation -0.7 EV

_1220277_ändrad

Exponeringskompensation +2 EV

Ta med de här knepen nästa gång du ger dig ut och plåtar. Ett eller ett par steg upp ger bättre stuns åt snöbilderna. Lite åt minushållet brukar göra många konsertbilder bättre. Någon gång framöver kommer några mer vetenskapliga knep.

https://svar42.wordpress.com/2015/01/25/enligt-exponeringsmataren-ar-alla-katter-gra/