Lär dig använda Amazons patenterade helvita bakgrund

Studiobilder, oavsett om det är porträtt eller prylar, tas ofta med helvit bakgrund. Jag kan tycka att det är aningen tråkigt, men ibland är det praktiskt när ansiktet eller prylen ska framträda i ensamt majestät på en tidningssida eller på webben.

_DSC8373_01

Vit bakgrund, kanske inte perfekt, men här har jag återskapat den patenterade metoden med två snorbilliga lampor från IKEA och ett A4-papper.

Fotografer har kunnat knepet för det här länge. Man har en vit bakgrund och belyser dessutom den med ett eller flera studioljus, utöver de som belyser modellen eller prylen. En vän säger att han gjorde så redan på sextiotalet, men förmodligen är kunskapen betydligt äldre än så. Förmodligen har knepet förmedlats från mästare till lärling sedan fotografins barndom, eller i alla fall sedan fotografer fick tillgång till blixtar och elektriska lampor.

Det här är kanske inte något som de vanliga instamatic- eller mobilfotograferna snappat, men läser man handböcker, tidningsartiklar eller webbsidor som vänder sig till proffs och lite mer avancerade amatörer hittar man massor med mer eller mindre avancerade  varianter på de här knepet. En googling på studio white background setup ger 1 770 000 resultat.

Nu har den amerikanska patentmyndigheten beviljat Amazon ett patent för detta standardknep. Nu funderar jag på att patentera att man håller spiken mellan vänster tumme och pekfinger det första slaget, eller att man öppnar gylfen innan man kissar. Det är väl innovativa ideer som inte heller patentmyndigheterna snappat.

Screenshot from 2014-05-06 18:33:31

Nåväl, det känns som att de förmodligen har kompetensen att söka av vad som redan är patenterat, men inte allmänna knep i handböcker för fotografer, eller för all del blivande programmerare. Knep som kan verka ”magiska” för den oinsatte, men som ingår i respektive hantverks självklarheter.

Nåväl patentansökan får ju den enkla idén att förefalla avancerad och innovativ med många lampor och en hel del ordbajseri.

Screenshot from 2014-05-06 18:32:32

Med två snorbilliga LED-spottar från IKEA och ett tomt A4-ark kan du själv prova den här metoden. Låt en lampa lysa på bakgrunden. Sätt den hyffsat nära så att ljuset blir starkt. Den andra lampan belyser själva motivet. Sätt den lite längre bort så att motivet blir lite svagare belyst. Exponera så att motivet blir rätt exponerat medan bakgrunden blir överexponerad.

_DSF9244

Så här gjorde jag den vita bakgrunden

Patent är säkert motiverade när det gäller verkligt nyskapade uppfinningar där det ligger en massa forskning och utveckling bakom, men knappast för knep som man kan få sig till del genom en enkel googling, genom att fråga en yrkesman eller slå upp en lärobok i ämnet.