Håller din gamla dator på att bli en säkerhetsrisk?

Hör din dator till de som inte längre kommer att få några säkerhetsuppdateringar? En dator utan säkerhetsuppdateringar är en fara för sig själv och andra.

Den åttonde april drar Microsoft tillbaka supporten för Windows XP. Det betyder att det inte kommer några fler säkerhetsuppdateringar. Inget Windows Update.

För att förklara vikten av det här ska du veta att alla program av någorlunda storlek innehåller ”buggar” det vill säga fel av olika slag. En del av de här felen kan utnyttjas av onda typer för att göra intrång i datorn, för att sprida virus eller ta över datorn som slav och använda den för att störa och förstöra för andra.

_DSF9051_ändrad

Har du Windows XP?

De här felen har funnits hela tiden, men de blir farliga först när någon upptäcker dem. Det är lite som om källardörren i ditt hus inte går att låsa ordentligt. Det gör inget förrän stans ligister har fått reda på det, men då gör det desto mer. Då är det brådis att byta lås och kanske sätta in en ny kraftigare dörr. Det är vad säkerhetsuppdateringarna gör. Men med Windows XP kommer alltså ingen att laga din bakdörr.

_DSF9045_ändrad

Så här ser Windows XP ut när datorn startar.

Det här gäller förstås inte alla datorer, utan bara de som använder Windows XP. Det finns andra versioner av Windows, som Vista, Windows 7 och Windows 8 och de berörs inte av det här. Det finns Macintoshdatorer och de brukar oftast använda någon variant av MacOS X och de berörs inte heller. Så finns det vi som kör Linux i någon variant, till exempel Ubuntu och vi är inte heller drabbade.

Okej, men vad gör jag nu?

Ett radikalt sätt är att byta dator. Datorer blir rätt snabbt föråldrade, så det kan vara dags. En ny dator är snabbare, snyggare och strular betydligt mindre och den kostar antagligen bara hälften så mycket som du betalade förra gången.

Ett annat radikalt sätt är att koppla bort din gamla dator från Internet. Utan uppkoppling lär det bli svårt för de påhittiga lymlarna därute att göra något ont med din dator. Men hur kul är en dator utan nätet? Inga mejl, inget surfande till Aftonbladet. Ingen Facebook, ingen Wikipedia och hur ska du betala räkningarna?

Men om jag inte vill eller kan byta dator?

Möjligen kan du uppgradera till en senare version av Windows. Chansen att det fungerar är rätt liten. Förmodligen är din dator helt enkelt för gammal för det och även om det skulle gå i teorin kan det vara tålamodsprövande att hitta drivrutiner som fungerar och det är inte säkert att dina gamla program fungerar — och var har du CD-skivor och licensnycklar?

En lösning som antagligen fungerar alldeles utmärkt är att installera Ubuntu, som är snyggt och lätt att använda och förmodligen innehåller det alla program du behöver redan från början. Saknar du något finns det tusentals program att hämta busenkelt, de flesta kostnadsfritt.  Lugnast och tryggast är att använda 32-bitarsversionen av Ubuntu 12.04 LTS, som du hämtar här. Kanske behöver du be någon mera datorkunnig att bränna Ubuntu som en ”image” på en DVD-skiva, eller lägga det på ett USB-minne, men att installera är inget svårt, om du vet vad du heter och var du bor. Jo, jag trodde just det.

Screenshot from 2014-01-23 20_02_54

Ubuntu, kan vara lösningen för dig.

Innan du börjar!

Det viktiga i din dator är ju dina texter och bilder eller vad du nu har skapat och sparat. Börja med att samla ihop det och spara på en extern disk, gärna två, eller om det inte är så mycket kanske Dropbox eller ett par USB-minnen räcker? När du installerar om försvinner allt du hade på datorn, så det gäller att ha minst en kopia av allt viktigt.

Annonser

One thought on “Håller din gamla dator på att bli en säkerhetsrisk?

Kommentarer inaktiverade.