Därför är jag sverigevän

Rasistiska, homofoba, islamofoba och feministhatande personer brukar kalla sig ”sverigevänner”. Det är förstås bara ett retoriskt bondfångarknep

Skulle i så fall Vidkun Quisling ha varit en norgevän? Han arkebuserades för landsförräderi efter kriget.

_DSC7550-1200

Vän eller fiende, vi får ta oss en titt på Sverige innan vi väljer sida.

  • Sverige är ett land som under rekordåren hade en omfattande arbetskraftsinvandring och som sedan haft en ganska generös flyktingpolitik. Idag skulle stora delar av Sverige stå stilla utan våra invandrade, deras barn och barnbarn.
  • Sverige är aktivt i världen. Det betyder inom politiken sådant som bistånd, diplomati och FN-insatser. Det betyder att svenska företag är framgångsrika ute i världen men också att vi vanliga svenskar gärna reser och samlar intryck utanför landets gränser när tid och ekonomi så tillåter.
  • Sverige tillåter homoäktenskap och flera folkkära mediaprofiler är öppet homosexuella.
  • Sverige har religionsfriheten inskriven i grundlagen.
  • På papperet är jämställdheten mellan könen i Sverige närmast perfekt, men vi jobbar vidare på att bli bättre i verkligheten.

Ska du kalla dig sverigevän får du gilla oss som vi är. Det är förstås okej att tycka olika, kritisera och vilja ändra ett och annat, men själva grunden, att vi är ett rättså öppet och mångkulturellt land där vi gillar rättvisa och jämställdhet är bara att acceptera. Vill du kalla dig sverigevän utan att acceptera den är nog det mest sverigevänliga du kan göra att packa väskan och flytta någon annanstans.

jarnrorslogik

Annonser