Bildbehandlingsskolan — GIMP och RAW-format

Ett av de vanligaste argumenten mot GIMP är att programmet inte kan hantera RAW-format. Nu är det bara det att det gör inte Photoshop heller. I båda fallen använder man ett separat program för själva RAW-konverteringen.

Men först nåra ord om varför du antagligen vill plåta i RAW-format. Sensorn inne i kameran fångar upp mycket mer information än vad du kan visa i den färdiga bilden. All den informationen sparas i bildfilen om du använder RAW, men sparar du som JPG tar kameran bort det som är för ljust eller för mörkt för att visas och även en del färginformation.

Skärmbild från 2014-01-21 18:03:00

”Framkallning” av RAW-bild

I viss mån går det att justera felexponerade bilder eller bilder med färgstick även om du plåtar i JPG, men möjligheterna är betydligt större om du använder RAW. Med en RAW-bild kan du korrigera exponeringen flera steg i efterskott liksom du kan justera vitbalans och mycket mer utan att det uppstår några konstigheter i bilderna.  JPG-bilderna är också rätt hårt komprimerade vilket kan ställa till det, framför allt om de sparas om många gånger eftersom också komprimeringen förstör bilden.

Nackdelarna med RAW är att bildfilen aldrig kan användas direkt från kameran utan först måste konverteras. Dessutom blir RAW-filerna rätt stora.

De flesta proffs och lite duktigare amatörer håller sig till RAW, men det finns några som använder JPG i speciella fall. Det kan vara när man måste ta väldigt många bilder, när bilderna måste kunna levereras extremt snabbt, när kvalitetskraven är låga eller när man arbetar i väldigt kontrollerat och har järnkoll på att exponering och färger sitter perfekt i varje bild.

Vill man gardera sig kan man spara både som RAW och JPG, men då tar förstås bilderna ännu mer plats på minneskortet.

Börjar du som jag att plåta i RAW behöver du också en RAW-konverterare. Det kan tänkas att du fick en sådan med din kamera. Givetvis finns det ett antal du kan köpa, men det finns också ett antal öppenkällkodsprogram. Själv har jag använt UFRaw och numera föredrar jag RawTherapee.

Jag får nog anledning att återkomma till det här, men för otåliga läsare hänvisar jag till http://kameratrollet.se/2012/02/07/fototips-del-10-rabilder/

En tanke på “Bildbehandlingsskolan — GIMP och RAW-format

  1. Pingback: Bildbehandling från början — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.