Bildbehandling från början — frilägg en bild.

Att frilägga en bild, det vill säga ta bort bakgrunden och eventuell förgrund är inte det lättaste, men en bra övning. Blir du inte helnöjd med ditt första försök ska du tänka på att detta är sådant som även proffsen lägger ut på specialister ibland.

_DSC7525_ändrad-wht

Frilagda bilder hittar du rätt ofta i reklam, på inköpssajter osv. Mest är det prylbilder, men det används ibland också till porträtt. Frilagda delar kan också vara byggbitar i fotomontage. Naturligtvis kan du frilägga bilder i GIMP.

_DSC7521_1_ändrad

Helst bör du göra så mycket av jobbet som möjligt vid fotograferingen. Försök få bakgrunden neutral och enfärgad. Lätt överexponerat vit är enklast.

Ska du göra många sånahär bilder kan det vara lönt att köpa eller rigga upp en plats där du kan få jämn belysning under motivet. Här gjorde jag på enklaste sätt. Vit gardin över softbox och en piedestal, men så blev det lite jobb också.

Skärmbild från 2014-01-20 17:32:56

Dags att börja jobba!

Skärmbild från 2014-01-20 17:46:47

Markera små ytor i taget. Här använder jag Saxmarkeringsverktyget. När du ringat in en yta med verktyget kan du skapa en markering.

Saxmarkeringsverktyget är min favorit till sånt här, men också Markera efter färg och Slingverktyg kommer väl till pass. Naturligtvis kan du också ha nytta av Målarpensel och Suddningsverktyg liksom Smetningsverktyg kan komma till pass.

Skärmbild från 2014-01-20 17:53:09

Jobba med en bit i taget.

_DSC7525_ändrad

Gör sen bakgrunden transparent med Färger — Färg till Alfa

Annonser

En tanke på “Bildbehandling från början — frilägg en bild.

  1. Pingback: Bildbehandling från början — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.