Bildbehandling från början — är det bara teknik?

Det har snackats mycket om bildbehandling och manipulerade bilder på sistone på de ställen på nätet där jag hänger. Kanske lite på grund av min GIMP-skola. Delvis har diskussionen rört gränserna för vad man “får” och inte får göra med bilder, i samma anda som jag diskuterade det i Om lodjur på Alvaret, trådsmala modeller och kraftens mörka sida, men det kom också upp något nytt

En för mig mer ny tanke kom upp när någon sa att bildbehandling bara är teknik, medan det mer konstnärliga är någonting som kommer in vid själva exponeringen.

Jag kan inte riktigt hålla med om det. Vore det bara teknik borde det gå att automatisera helt och hållet. Visst finns det knappar som heter “förbättra” eller någonting i den stilen i vissa bildbehandlingsprogram.  Ibland, med vissa bilder, gör de ett anständigt jobb, men ofta är det otillräckligt och med somliga bilder blir det helt fel. Det borde bero på att det behövs en “konstnärlig” blick och en dito vision för att man ska komma fram till den bild man vill ha.

Sen börjar inte det konstnärliga (låter lite pretto, men jag hittar inget bättre ord) kanske inte alltid i själva exponeringen. Åtminstone vissa bilder kräver mycket förberedelser och planering innan man ens ger sig ut på plats och tar fram kameran. Kanske måste man ragga modell, låna utrustning, hitta en bra location osv, eller också kollar man väderrapporter, kartor och astronomiska tabeller för att pricka in när solen står rätt mellan fjälltopparna, sen bokar man resan. Någonstans i bakhuvudet, eller kanske i en skiss ligger en vision av hur du vill ha den färdiga bilden. Kanske har du ett snapshot från platsen och nu återkommer du för att ta bilden ”på riktigt”. Men visst händer det att ett motiv bara dyker upp, och numera har i alla fall jag alltid minst en kamera med mig, men det gäller på något sätt att också ha “fotoblicken” med sig.

Nå, tillbaks till datorn och bildbehandlingsprogrammet. Du sitter där med en bild, oavsett om det är ett snapshot med mobilen eller en noggrant planerad och komponerad bild.

Kanske hade du redan en ”konstnärlig vision” när du tog bilden? Kanske redan vid planeringen? Eller du kanske bara knäppte och hoppades på det bästa. Nu, när du sitter vid datorn är det något av sanningens minut. Kan bilden bli användbar och i så fall vad måste du göra med den innan dess? Hade du ingen ”konstnärlig vision” när du tog bilden är det dags att skaffa en och hade du en får du kanske revidera den och göra det bästa av situationen. Vilket är budskapet med bilden? Hur förstärker du det? Vad är det som stör? Hur kan du göra så att det stör mindre?

När du vet vad du vill göra kanske det blivit dags för att fundera över hur. Vilka verktyg ska du använda och i vilken ordning? Här som ofta annars brukar det löna sig att fixa det som suger mest först. Dock kan det vara en idé att ta vissa saker i en bestämd ordning. Perspektivkorrektion och upprätning av horisonten bör du göra innan du beskär bilden eftersom de här operationerna tar lite av den användbara bildytan.  Att skala och skärpa bilden bör vara det sista du gör.  Den här ”bildbehandlingsstrategin” har väldigt lite med vilket program du använder att göra, i alla fall så länge du använder ett program som är någorlunda komplett.

Tillbaka till kameran? Ibland är det inte lönt att lägga för mycket tid på att försöka rädda en dålig bild i datorn. Kanske är det bättre att ta om bilden? Kanske i bättre ljus? Kanske med andra kamerainställningar? Kanske lägga lite mer tid på förarbete; hår och smink? Ett typexempel är prylbilder där du spar väldigt mycket jobb på att diska och damma av innan exponeringen. Naturligtvis finns det också bilder som aldrig går att ta om eller där det skulle bli avskräckande dyrt. Då får man förstås göra det bästa av situationen.

Sen har varje program sin “Knappologi”. Verktyg och filter heter lite olika och man hittar dem på lite olika ställen i menyer och paletter. Det kan ta några timmar att lära sig hitta hjälpligt i ett program du är ovan vid och ibland till och med i en ny version, men att kunna bildbehandling är väldigt mycket mer än att kunna GIMP, Photoshop eller vad du nu använder för något.

När är det nog? Vi har alla sett bilder som behandlats för mycket. Det är mycket lätt att åstadkomma grälla färger, att överskärpa bilden och att applicera meningslösa filter. Några bilder blir kanske verkligen bättre av att se ut att vara tagna på sextiotalet med en billig amatörkamera, men passar det verkligen den här bilden? Man kan lägga på filter som får bilden att likna en oljemålning, men blir den bättre av det? Jag tycker ofta det är med bildbehandling som med smink — när du inte lägger märke till det är det som bäst. Inget program kan hjälpa dig att hitta vad som är lagom bearbetning, det är bara du och dina ögon.

Annonser

One thought on “Bildbehandling från början — är det bara teknik?

  1. Pingback: Bildbehandling från början — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.