Bildbehandling från början — gör bilden svartvit

Många fotografer återvänder till det svartvita. ”Svartvita bilder ger en dokumentär känsla vilket signalerar trovärdighet och äkthet”. skrev Per Schlingmann, moderaternas föredetta partistrateg. Många upplever nog också den svartvita bilden som mer konstnärlig, men kanske också lite nostalgisk.

Svartvitt är också ett bra knep att ta till när bruset i bilden ger otrevliga färgfläckar eller exempelvis när starka färger i bakgrunden stjäl uppmärksamheten från huvudmotivet.

Det finns massor av olika sätt att göra bilderna svartvita. Antagligen går din kamera att ställas in så att den tar svartvita bilder från början. Råkar du ha sextifyra tusen över kan du köpa en Leica M Monochrom som bara kan plåta i svartvitt. Men i det priset ingår förstås inget objektiv. Sen kan du förstås leta upp din gamla analoga kamera, stoppa i en rulle Tri-X och plåta svartvitt på riktigt, framkalla filmen och scanna.

Här koncentrerar vi oss på bilder du tagit i färg, men vill göra om till svartvitt. GIMP har faktiskt flera olika sätt att göra detta. Några är väldigt enkla andra lite mer komplicerade. Vi ska försöka se om det blir någon skillnad.

Vi ska använda en testbild där jag gillar motiv och komposition, men där jag råkade använda för högt ISO. Detta i kombination med att exponeringen var åt det låga hållet gör att bruset är påtagligt.

dsc_6117-2-färg

Bilden i färg. Det finns verktyg för brusreducering, men jag har valt att inte använda något av dem här utan i stället att göra om bilden tll svartvitt.

dsc_6117-2-gråskala

Kanske det enklaste sättet? Bild — Läge — Gråskala

Skärmbild från 2014-01-11 15:52:58

Lite större möjlighet att påverka resultatet får du med Färger — Avmätta. Du ser också tydligt hur bilden påverkas.

dsc_6117-2-avmätta

Resultatet av Färger — Avmätta med Medel förkryssat

Skärmbild från 2014-01-11 15:54:46

Kanalblandare

Ännu större påverkansmöjligheter har du med kanalblandaren som du hittar under Färger — Komponenter –Kanalblandare. Tyvärr är det svårt att se effekten av åtgärderna på den pyttelilla bilden men man kan klicka på plustecknet för att granska resultatet pe en detalj (eller testa och ångra).

dsc_6117-2-kanalblandare

Kanalblandare, resultat

Det finns massor av extra plugins till GIMP att ladda ner och det här skriptet ingår i ett paket som heter Eg.

Skärmbild från 2014-01-11 15:57:26

Det finns en massa olika filter att välja på. Jag väljer ett grönt i hopp om att dämpa det i huvudsak röda bruset. Filter — Eg — Black and White.

dsc_6117-2-filter

Plugin: Eg

Jag kan inte se jättestora skillnader mellan de olika bilderna, men kanalblandaren ger som sagt större möjligheter att påverka resultatet. Nu har jag inte gjort något mer med bilderna, men normalt sett skulle jag testa att dra i kurvorna för att öka svärtan lite, liksom jag skulle använda Blek/Bränn för att tillföra lite ljus i ansiktena.

dsc_6117-2-klar

Så här kanske?

En tanke på “Bildbehandling från början — gör bilden svartvit

  1. Pingback: Bildbehandling — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.