Bildbehandling från början — ta bort damm, fläckar, acne, rynkor eller vad du vill från bilden

Själv är jag inte så bekymrad över lite vuxenpoäng i fejjan. Börjar man bli lite till åren ska man väl inte se ut som en barnrumpa i nyllet. Nåväl, alla tycker inte lika och många är tacksamma för lite retusch.

dsc_1004_01_original

Oretuscherad gubbe.

Det finns dock väldigt ofta något i en bild som behöver retuscheras en aning. Själv har jag några irriterande fläckar på sensorn (ja, jag borde lämna in kameran för översyn). Om man scannar eller fotograferar av analoga bilder brukar det dyka upp några dammkorn och det gör det gärna på prylbilder också. Naturligtvis fixar vi det här plättlätt i GIMP.

Skapa gärna ett nytt lager Lager — Nytt från synlig. Är det bara små ändringar du gör och om du börjar känna dig säker på vad du gör kan du hoppa över detta.

Börja med att förstora upp bilden ordentligt med förstoringsglaset eller Visa — Zooma och något lämpligt värde.

Skärmbild från 2014-01-07 19:28:58

Välj därefter Läkningsverktyget. Förmodligen vill du jobba med en luddig pensel och göra den ganska liten. Eventuellt sätter du ner opaciteten så att du kan jobba med lager på lager.

Skärmbild från 2014-01-07 19:30:50

Håll nere tangenten Ctrl och klicka på en slät yta som har samma nyans som den du ska retuschera. Det är det ställe som du sen ”hämtar färg” från.

Skärmbild från 2014-01-07 19:39:27

 

Släpp Ctrl och måla där du har fläckar, rynkor eller vad det nu är att fixa. Klickar du ligger hämtningsstället kvar, men drar du med musen nere flyttas hämtningsstället parallellt. Bra om man vill följa en rynka exempelvis.

Jobba med små ytor i taget och hämta ny färg med ctrl-klick. Glöm inte att du kan ångra med Ctrl-Z.

Du kan nog behöva öva på några bilder innan du blir vän med det här verkyget, men när du väl kan går det oftast rätt snabbt.

dsc_1004_01_beforeFöre

 

dsc_1004_01_after  

Efter

Testa gärna också kloningsverktyget (Stämpeln) som fungerar på ett likartat sätt.

 

Annonser

One thought on “Bildbehandling från början — ta bort damm, fläckar, acne, rynkor eller vad du vill från bilden

  1. Pingback: Bildbehandling — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.