Bildbehandling från början — om lodjur på Alvaret, trådsmala modeller och kraftens mörka sida

Vad som är okej att göra i form av bildbehandling och vad som är över gränsen diskuteras intensivt både bland fotografer och bildkonsumenter och det finns diametralt olika uppfattningar om vad som är rätt och fel

En uppfattning är ungefär: Bilden är en produkt av fotografens fantasi och skaparkraft och vad man skapar innan fototillfället, under själva exponeringen eller efteråt i datorn är mer en praktisk och ekonomisk fråga. Huvudsaken är att bilden blir intressant och bra.

En annan ståndpunkt är att bilden ska fånga verkligheten och vara så sann som möjligt. Att lägga till eller ta bort saker efteråt är oacceptabelt, i alla fall om man inte tydligt talar om att man har gjort det.

lynx1

Lodjur på Ölands Alvar? Nej fotomontage och lodjur från Wikimedia

Uppfattningarna om vad man ”får” ändra i en bild följer i stor utsträckning vilken fotografisk genre man verkar inom. Mode- och reklamfotografer är ofta väldigt tillåtande, medan de som sysslar med naturfoto och nyhetsreportage oftast är betydligt mer restriktiva.

”Kameran ljuger inte”, sa man ibland förr, men även den omanipulerade bilden är som bekant bara en liten del av sanningen, där fotografen valt en vinkel, ett utsnitt och just en viss bråkdel av en sekund att visa upp. Det handlar kanske snarare om en relation där den som ser bilden måste känna ett förtroende för bilden och den som tagit den och där fotografen måste försöka förtjäna det förtroendet.

För en tid sedan var det en stor skandal när det uppdagades att en välkänd naturfotograf hade hjälpt naturen på traven genom att klistra in diverse djur, som han inte lyckats fånga med kameran med hjälp av datorn i stället. Fotografen fråntogs fina utmärkelser och tvingades lämna prestigefyllda medlemsskap.

En annan debatt som pågår gäller reklam- och modebilder, där redan smala och snygga modeller görs ännu smalare och möjligen snyggare genom datormanipulation. De frågor som väcks är vad de här bilderna gör med vår kvinnosyn och om de kan tänkas leda till ätstörningar hos tjejer som inte upplever sig leva upp till idealen.

Har du hängt med så här långt i den här bildbehandlingsskolan inser du nog att allt man kan göra med bilder i datorn inte är ”ont”. Jag känner mig inte som någon dålig människa när jag tar bort lite acne eller rynkor från ett porträtt heller, men vi bör fundera på vad vi gör och varför vi gör det och gärna diskutera det med varandra.

GIMP-skolan kommer att gå vidare och en del av de knep du kommer att lära dig bör du använda med urskillning och ryggrad.

Annonser

2 tankar om “Bildbehandling från början — om lodjur på Alvaret, trådsmala modeller och kraftens mörka sida

  1. Pingback: Bildbehandling — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

  2. Pingback: Bildbehandling från början — är det bara teknik? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.