Ettusenett fototips för fantasilösa

Är du trött på att ta meningslösa bilder av katten, av din fredagsbira och av fläskkotletten? Plåtar du, som jag femtielva olika sorters saker utan sammanhang? Dags att ta nya tag. Det gäller att hålla igång. Men vad plåtar man då?

Vi behöver ett tema eller ett projekt. Lite begränsningar och stadga sätter fart på kreativiteten.

Gör så här: Blunda och peka på en sorts motiv under A. Slumpa sedan fram ett manér eller en teknik under B. Välj sedan på samma sätt en ”location”, alltså en plats att ta bilderna på under C. Du kan förstås bestämma själv också.

A. Motiv

Röda saker, kändisar, män över 60, tåg, skor, dina grannar, parksoffor, kossor, skruttiga hus, mekaniska prylar du inte vet vad de används till

B Teknik och manér

Med mobilen, teleobjektiv, vidvinkel, kort skärpedjup, svartvit film, lång exponeringstid, blixt, stående format, grodperspektiv, motljus

C Plats

”Hemma hos”, i studio, i naturen, på stan, på jobbet, på ett fik, på konsum, i en gammal bilverkstad, på stranden, i bilen.

Ge inte upp för snabbt. Jag tänker inte ta in en livs levande kossa i studion, men efter lite funderingar inser jag att det redan finns några kossor hemma.

_DSC2475_NEF

Kossa (A) i motljus (B) i studio (C).

Hur många bilder du tar och hur länge du håller på är din sak, men ge inte upp innan du har minst tre olika bilder som kan stå för och som du visat upp för folk på något sätt. Kanske på En bild om dagen. Är du envis räcker ett tema till en bok eller en utställning!

Okej, det kan ju hända att det är någon typ av motiv du definitivt inte kan eller vill plåta. Kanske har du ingen studio och på jobbet är det fotoförbud. Gör egna listor och slumpa från dem.

Du kan förstås göra alldeles medvetna val också, men lås in dem på samma sätt. Säg att du plåtar flickvännen (A) med den gamla analoga kameran du hittade på Kupan (B). Bestäm dig då också för en location (C), exempelvis ute gatan, och håll dig till det. Själva tricket är sen att ändå göra bilderna varierade och att se till att bli så bra som möjligt att ta just den, något knäppa, sortens bilder. Det finns ändå massor att variera!

Kanske fastnar du för kossor i motdjus men vill ta bilderna i ladugården. Fint. Kör på det. Du löste just ett problem åt mej. Jag hade lovat 1001 tips och innan hade vi bara tusen.

Annonser