Bildbehandling från början — håll igen och efterbelys

Nu ska vi ta oss an att göra delar av bilden ljusare eller mörkare. Det här är egentligen inget nytt för digital bildbehandling utan sånt som fotografer hållit på med även på den analoga tiden. Jag har länge förbisett det här verktyget, men nu använder jag det väldigt ofta.

I mörkrummet kan man hindra en del av bilden från att bli för mörk genom att skymma ljuset från förstoringsapparaten med en papperslapp på ett ståltrådsskaft, en så kallad pjatt. Likaså kan man med händerna eller en pappmask släppa på lite extra ljus på partier som riskerar att bli för ljusa.

Naturligtvis ska vi inte vara sådär jättemycket sämre i det digitala mörkrummet. GIMP har ett verktyg för det här, kallat ”Blek och bränn” och ikonen föreställer just en sån där pjatt. Det här verktyget har jag förbisett länge, men när jag väl blivit kompis med det kommer det till nytta i större eller mindre grad till många av mina bilder.

Innan vi börjar ska vi emellertid först introducera ett annat begrepp i GIMP , som kallas lager. Hittills har vi bara arbetat med ett enstaka lager. Vi kan emellertid ha flera lager och de kan mer eller mindre genomskinliga eller ”transparenta”. Skulle vi misslyckas med en justering kan vi ta bort hela lagret och börja om igen, utan att förstöra det arbete vi lagt ner innan.

Blir en justering bra, men ”för mycket av det goda” kan vi också låta lagret under lysa igenom lite ungefär som underlaget lyser igenom när du lägger på ett tunt och utspätt lager färg.

_DSC2441_NEF_embedded_före

Här blev den högra delen av ansiktet alldeles för mörk.

Normalt sett skulle jag ha ändrat om ljussättningen och tagit en ny bild, men nu låtsas vi att det här är en unik och mycket viktig bild. Då kan det vara värt att försöka rädda den.

Skärmbild från 2014-01-05 15:41:10

In med bilden i GIMP

Skärmbild från 2014-01-05 15:41:37Skapa ett nytt lager

Skärmbild från 2014-01-05 15:45:48

Välj verktyget Blek/bränn. Sätt ett lågt värde på ”opacitet” vilket gör det möjligt att jobba med många tunna ”färgskikt”. Välj en stor pensel med mjuka kanter. Dra upp penselns storlek rejält. Välj Blek och kryssa för Mittentoner.

”Måla” sen med penseln för att ljusa upp de delar du vill. Du kan ta svepande tag eller dutta med snabba musklick. Förmodligen måste du träna en del på det här. Det är inte lätt i början. Prova också olika inställningar i Verktygsalternativ.

Enstaka fel korrigerar du lätt med Ctrl+Z men har du ”klöddat” till det för mycket är det lättare att ta bort lagret och börja om.

_DSC2441_NEF_embedded_mellan

Kanske blev det lite för ljust?

Skärmbild från 2014-01-05 15:53:58

Vill du mildra effekten kan du välja ett lägre värde för lagrets opacitet uppe till höger.

_DSC2441_NEF_embedded_ändrad

Färdigt!

I praktiken använder jag det här verktyget oftast för mindre detaljer i en bild. Är det så här mycket fel är det snabbare och blir bättre att ta om bilden.

Du kan använda det för att plocka fram personer som hamnat i skuggan, för att bleka gula tänder och för att plocka fram ”glimten” i ögat. Överdriv bara inte! Bilden ska inte se målad ut.

Annonser

En tanke på “Bildbehandling från början — håll igen och efterbelys

  1. Pingback: Bildbehandling — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.