Bildbehandling från början — en liten backspegel

Det är långt till examen i vår lilla skola i bildbehandling, men vi har redan kommit så långt att du på allvar kan börja jobba med dina bilder. Jag skulle nog säga att med 80-90% av bilderna gör jag inte mer.

Vi har konstaterat att det här med bildbehandling är något för alla som plåtar, om så bara med mobilen, inte bara för proffs och avancerade amatörer. Vi har laddat ner GIMP som är mycket kompetent och dessutom gratis och funkar på alla datorer och bekantat oss med programmet.

gimp2

GIMP

Ser vi till en lämplig ordningsföljd mellan de olika arbetsmomenten:

 1. Först bör du titta noga på bilden och fundera om du måste justera en lutande horisont eller fixa till hus som smalnar av uppåt. Det här behöver du förstås inte göra på alla bilder, långt ifrån. Behövs det inte är det bara att vara glad och hoppa över det steget.Rotera Perspektiv
 2. Därefter är det en bra sak att beskära bilden för att koncentrera blicken på det viktiga i bilden och ta bort sådant som stör i ytterkanterna och så att linjerna löper snyggt i bilden.Skärmbild från 2013-12-30 13:16:06

  Bildbehandling från början — Beskär dina bilder

 3. Kurvor är sen ett bra sätt att få mer liv i bilden och justera kontrasterna.Skärmbild från 2014-01-01 15:18:59

  Bildbehandling från början — piffa kurvorna

 4. Ska du använda bilden på webben eller skicka den med e-post vill du sedan säkert skala bilden till en mer lämplig filstorlek. Och skärper den med lagom mycket oskarp mask.

  Skärmbild från 2013-12-29 16:54:18

  Bildbehandling från början — anpassa en bild för webben

 5. Sist men inte minst exporterar vi bilden med ett nytt namn. Var rädd om originalet, för när du lärt dig mer om bildbehandling kanske du kan göra något ännu bättre med det.

  Bildbehandling från början — bekanta dig med GIMP

Skolan kommer att fortsätta, men kanske i lite lugnare takt. Nu kan du redan det viktigaste och för mig börjar jul- och nyårsledigheten dra sig mot sitt slut och därmed minskas tiden att skriva till kvällar och helger.

Jag tror du härnäst kommer att få lära dig göra valda delar av bilden ljusare eller mörkare. I mörkrummet gjorde man det med ”magiska” handrörelser mellan förstoringsapparatens objektiv och fotopapperet och med en ”pjatt”, som var en svart papperslapp med ståltrådshandtag, och som rördes över fotopapperet, men GIMP har motsvarande möjligheter.

Vi kommer också in på hur man trollar bort rynkor och acne och därmed närmar vi oss ”the dark side of the force”, så vi får väl snacka om hur man terjar in lodjur i bilderna också när vi ändå håller på, det är inte nödvändigtvis så svårt.

Öva!

Det viktigaste med den här skolan är förstås att du övar själv med dina egna bilder. Ladda ner GIMP och kör på! Var beredd på att det tar emot och jävlas, det gör det alltid när man gör något nytt och ovant. Minns du hur det var när du lärde dig cykla eller åka skidor? Du slipper förmodligen skrubbade knän och snö innanför kragen, men frustrationen är densamma.  Det är bara att bita ihop och försöka igen! Fråga gärna! Det finns inga dumma frågor.

2 tankar om “Bildbehandling från början — en liten backspegel

 1. Pingback: Bildbehandling — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

 2. Pingback: Exempel, hur ordet terja används [sid 26] | terja: Ett NYTT svenskt ORD

Kommentarer inaktiverade.