Bildbehandling från början — lutande hus

Du har säkert sett att höga hus, i alla fall om du plåtat dem på nära håll med vidvinkel smalnar av konstigt uppåt. Det bästa sättet att fixa detta är med en storformatskamera med bälg. Det näst bästa sättet är att köpa ett så kallat tilt-shift-objektiv för sisådär tjugo papp. Här lär du dig fixa det gratis.

_dsc1539-före

Huset till höger om mitten ska vara krokigt, men de andra husen borde vara raka.

Men varför blir det på det här viset? Jag tror helt enkelt det har med avståndet att göra. Föremål som är långt borta blir mindre på bild en föremål, av samma storlek, som är nära.

höghus

Att plåta ett höghus. Källaren är helt enkelt närmare än vindsvåningen. Avrundar vi lite har vi en rätvinklig triangel att leka med. Gillar du siffror och formler kan du repetera Pythagoras sats. Annars duger ögonmåttet fuller väl. (Ritat av förf. med Inkscape, ett fritt program för vektorgrafik)

Nu är det inte jätteofta jag plåtar höga hus och därför använder jag sällan det här knepet.  Det kan ju bero på att jag bor på landet och jobbar i en ganska liten stad med huvudsakligen låga hus. Kanske plåtar jag inte så mycket arkitektur över huvud taget? Jag hade kunnat vänta med det här knepet om det inte var för att det är snarlikt det förra, när vi rätade upp krokiga horisonter.

Du öppnar bilden som vanligt i GIMP. Även den här justeringen behöver du göra innan du beskär bilden, för du kommer att tappa lite i hörnen. Har du något viktigt långt ut i bilden kanske du får acceptera avsmalnande hus.

Precis som i den förra lektionen behöver du hjälplinjer, men den här gången bör de vara lodräta och du hämtar dem på motsvarande sätt från linjalen till vänster.

Skärmbild från 2014-01-02 17:53:21

 

Lägg ut hjälplinjer. Jag brukar lägga dem så att de möter nnågon tänkt linje i bilden mitt emellan nederkant och överkant.

Skärmbild från 2014-01-02 20:52:18

Välj perspektivverktyg.

Skärmbild från 2014-01-02 20:54:26

Du kan nu flytta bildens hörn och bilden följer efter som om den var skriven på en tunn gummihinna. Du får förmodligen justera en stund innan du är nöjd med resultatet, för när du ändrar i en ände öndras också den andra en smula. Klicka på Transformera när du är nöjd.

Skärmbild från 2014-01-02 20:55:10

Det blir lite knas i hörnen, så glöm inte att beskära bilden.

_dsc1539-efter

Då är det bara att fixa kurvor, skala ner bilden till önskad storlek, köra oskarp mask och exportera. Sen är den klar!  (Om huset: http://en.wikipedia.org/wiki/Dancing_House)

Det du gjort nu kallas i äldre fotoböcker för restitution. En del storformatkameror har en bälg och man kan flytta såväl den platta där objektivet sitter som filmplanet. Det gör det möjligt att räta upp bilden redan innan man trycker av. En finess till är att skärpeplanet kan lutas.

Till systemkameror finns tilt-shift-objektiv som klarar ungefär samma saker om än i lägre grad. De kostar dock en bra slant.

I mörkrummet kunde man luta hållaren till fotopapperet för att åstadkomma samma sak, men det gällde att blända ner duktigt.

Även om det här kanske var den krångligaste lektionen hittills kan det vara värt det med tanke på det krångel och de kostnader du slipper. Samtidigt kommer du att kunna använda GIMP och andra bildbehandlingsprogram även om du inte fick till detta. Nästa lektion blir enklare.

Annonser

2 tankar om “Bildbehandling från början — lutande hus

  1. Pingback: Bildbehandling från början — en liten backspegel | Press Enter News Agency

  2. Pingback: Bildbehandling — har du missat någon lektion? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.