Bildbehandling från början — piffa kurvorna

Nu kommer vi till ett knep som ger själva bilden mera liv. Verktyget kurvor kan används oftast för att göra det mörka lite mörkare och det ljusa lite ljusare, men vid behov kan man förstås göra precis tvärt om.

Knepen hittills har gått ut på att på olika sätt bli av med en del av dina surt förvärvade megapixel. Vi har lärt oss att skala en bild för att ge filen en anständig storlek och att beskära en bild för att få snyggare komposition och för att ta bort störande detaljer. Nu börjar vi jobba med återstoden.

Grunden för verktyget kurvor är det histogram som du säkert har stött på i kameran. Ett histogram där mörka färgtoner visas till vänster och ljusa färgtoner visas till höger.

Tvärs genom digrammet går från början en rät linje på diagonalen. Vill du maxa de ljusa färgtonerna tar du tag i den linjen någonstans till höger om mitten och lyfter försiktigt. Du ser samtidigt vad som händer med bilden.

Vill du mörka ner de mörkare delarna drar du nedåt i kurvans vänstra del.

Så gör du

Öppna bilden i GIMP. Beskär bilden om du tycker att det behövs…

_DSC2338_ändrad-före

Före, obearbetad bild. Lite dålig svärta framför allt.

Skärmbild från 2014-01-01 15:16:44

Högerklicka på bilden och välj Färger — Kurvor

Skärmbild från 2014-01-01 15:17:32

Den dåliga svärtan bekräftas av histogrammet. Dina ändringar syns direkt i bilden, men inget ändras på riktigt förrän du klickar på OK

Skärmbild från 2014-01-01 15:18:59

Nu har jag dragit neråt i vänsterkanten vilket gjort det mörka svartare. Jag har också dragit upp de ljusare partierna en aning. När man är nöjd klickar man på OK

_DSC2338_ändrad-efter

Resultatet

Efteråt skalar du bilden till önskad storlek, skärper den med oskarp mask och exporterar den.

Ett annat exempel:

_DSC2394_ändrad-före

Krutröken skingras — Före

_DSC2394_ändrad-efter

Efter

Nästan alla bilder jag visar för folk har jag dragit lite i kurvorna på. Det tar inte många sekunder. Just här har jag maxat effekten lite för att ni verkligen ska se någon skillnad. Annars är det lite som med smink, det är snyggast när man inte lägger märke till det.

Normalt sett vill man inte ha några tvära ”knixar” i kurvan utan strävar efter att skapa en mjuk S-formig kurva. Faktum är att man kan göra riktigt skruvade saker med kurvor, men det får bli överkurs. Om du som jag lekt med lithfilm och solarisationer kan du för all del se vad som händer om man knixar till kurvan ordentligt, men det är som sagt var överkurs. Man kan styra en av färgerna rött, grönt och blått för sig, men det gör jag sällan eller aldrig om jag eftersträvar en någorlunda realistisk återgivning.

_DSC2394_ändrad

Exempel på mer skruvade saker man kan göra med kurvor.

Annonser