Hetsen runt nyårslöften

Människan är mer än muskler. Du har en hjärna som behöver stimulans också. Om Du har någon Själ eller Karma att ta hänsyn till är omtvistat, men att göra gott är gott också för dig själv.

Alltså, du är ingen dålig människa för att du fokuserar på en diet eller skaffar gymkort efter nyår. Jag vill bara ha lite balans och respekt för att du inte heller behöver vara någon dålig människa för att du väljer att låta bli. Pressen och propagandan kan bli lite väl hård och ensidig så här års. Här kommer några alternativ:

Läs en bok i månaden. Alltså inte nödvändigtvis en deckare eller bestseller. Gör en lista över tolv klassiker du aldrig läst. Tolv afrikanska författare? Tolv nobelpristagare? 

Lär dig tälja, sticka, sinka, virka, hyvla för hand, brodera eller sy på maskin, eller om du redan kan, se till att utveckla din förmåga regelbundet. Välj något!


Vad du än gör måste det vara lustfyllt också. Att det finns frustrerande uppförsbackar är nog rätt oundvikligt, men kommer det inte hisnande utförslöpor emellanåt kommer du säkert att lägga av.

Se till att bli kompis med datorn. Den har blivit oumbärlig och oundviklig. Se till att den inte blir en plåga och det är den så länge du inte kan. Lär dig ett nytt program ibland. Läs en handbok. Lär dig kortkommandon. Prova ett annat operativsystem. Lär dig använda datorns kommandorad eller terminal.  Bli duktig på att googla.

När var du på teatern senast? När besökte du senast ett galleri eller konstmuseum? Den grå cellen behöver lite input, något att fundera över. Och du har väl inte glömt att film är bäst på bio?
Lär dig tio nya fågelarter. Det är nog ofrånkomligt att det här förknippas med viss fysisk aktivitet, men inte nödvändigtvis med svett eller träningsverk. Som alternativ kan du ge dig på blommor, skalbaggar, svampar, mossor, lavar fjärilar eller nåt annat. 

Lyssna på någon sorts musik som du inte är jättevan vid. Gärna live, men i alla fall koncentrerat och inte som någons sorts bakgrundsskval när du steker köttbullar. Försök förstå dig på klassiskt eller house, opera, jazz eller hip-hop. Bara det inte är vad du alltid lyssnat på.
Lär dig måla, skissa, dreja eller fotografera. Eller varför inte försöka dig på att spela någon sorts instrument. 

Du har kanske en modelljärnväg i en kartong i källaren? Packa upp, damma av, bygg ihop och börja köra. Det sägs att det aldrig är för sent för en lycklig barndom! Föredrar du plastmodeller, lego, meccano eller radiostyrda helikoptrar är det okej.

Trodde du inte datorn kunde vara ett kreativt redskap? Prova på att behandla dina bilder, rita nya bilder i datorn, göra tredimensionella bilder, redigera film, eller få den där boken du ruvat på skriven och utgiven — får du inte Bonniers att nappa på ditt manus finns print-on-demand.

På tal om datorn. Har du provat på att programmera? Om inte, gör det. Python är ett exempel på bra programspråk att börja med. Lätt och välstrukturerat för nybörjare, men samtidigt inget leksaksspråk utan något som används flitigt för seriösa ändamål. 

Ha roligt i köket! Det påstås att vi aldrig haft så påkostade och välutrustade kök samtidigt som vi aldrig lagat så lite mat. Vispgrädde och riktigt smör är genvägar till ett resultat du kan vara stolt över. Berätta på ”bolaget” om vad du tänker laga så får du rekommendation på passande dryck.

Ditt mål behöver inte vara att bli programmerare, konstnär, musiker eller vad jag nu snackar om. Vi snackar snarare om att hålla hjärna och händer igång. Det är inte bara muskler som behöver övas. Men visst, hänger du i ordentligt och övar länge, kanske det blir något som i alla fall är värt en bisats i ditt cv. Precis som med muskelaktiviteterna krävs regelbunden träning och det sägs att riktigt bra blir man inte utan att öva tiotusen timmar.

Det kan vara en fördel att gå en kurs eller studiecirkel. Att lärantillsammans med andra och att få lite lagom press och pep när det tar emot, underlättar för många. Å andra sidan finns det många bra handböcker, inspelade föreläsningar på nätet, instruktionsfilmer och ”tutorials” förndennsom hellre lär på egen hand.

Nu har det handlat väldigt mycket om dig själv. Att stimulera din uttråkade hjärna och att lära dig nya saker, men det finns något som är större än du. En värld fylld av elände; barn och djur som far illa. Ett klimat som vi håller på att sabba och en massa krig, avlyssning och medmänniskor som fängslas och torteras för att de utnytövar sina mänskliga rättigheter. Men det finns hopp!

Du kan göra något. Det är förstås ingen skada att det kan vara kul, lärorikt och rent av meriterande att engagera sig och göra viktiga saker tillsammans med andra människor. Sen får du uppfatta det som att det är bra för din själ eller karma om du så vill.

Om du väljer att aktivera dig i en aktionsgrupp, en förening, i facket eller kanske något politiskt parti är din sak. Välj det du brinner för, så blir det säkert bra.

Sen är det ju inte allt föreningsliv som handlar om de stora frågorna. Ställ upp som funktionär på någon musikfestival eller större idrottstävling det ger mycket tillbaka.

Att handla miljövänligt och rättvisemärkt var förr ansträngande, men nu finns varorna ofta i din vanliga butik. 

Nu är det här med nyår någon form av siffermagi. Bara för att december månad är slut innebär ju inte att du måste fatta några förhastade beslut. Varje dag är början på resten av ditt liv och du kan lika gärna avlägga dina nyårslöften imorgon, den nittonde februari eller nån gång i september. Förmodligen är du nyktrare då, och mindre utsatt för grupptryck.

 

Annonser
Postat i Okategoriserade