Bildbehandling från början — Beskär dina bilder

GIMP-skolan fortsätter med att beskära bilder. Många bilder mår väl av att beskäras. En del säger ”croppa”. Oftast beskär jag på känn. Försöker få linjerna i bilden att löpa på ett snyggt sätt. Försöker få med det jag tycker är viktigt i bilden och ta bort det som stör och är oviktigt.

Ibland tar jag hjälp av hjälplinjer för att pricka in tredjedelsregeln eller gyllene snittet. Det blir ju lite väl trist med horisonten i mitten på det ena hållet och sen huvudmotivet i mitten på det andra hållet. Om det inte är tristess jag vill uttrycka förstås.

Någon gång ibland låter jag fördefinierade proportioner, ”aspektförhållande”, styra beskärningen. Det kan vara det klassiska 1:1-formatet, som man ofta fick med mellanformatskameror som Hasselblad och Rolleiflex. Framför allt om jag också gör bilden svartvit ger det lite retrokänsla. Bestämda proportioner kan dock vara betydligt modernare. Som att göra speciella banners till webbsidor. Någon gång ska bilden helt enkelt passa in i en befintlig ram.

_DSC2183_ändrad

Aspektförhållande 1:1. Hur man gör svartvitt får bli en cliffhanger till senare i kursen…

Okej, idealet är att komponera färdigt bilden i sökaren. Då kan du använda alla dina dyrbara megapixel och slipper ett moment i efterbehandlingen. Men det blir inte alltid så. Kamerans sökare har ibland en säkerhetsmarginal så att lite mer kommer med i bilden än vad du ser i sökaren. Kanske inte heller proportionerna som kameran ger passar ditt motiv — eller för det du ska använda bilden till.

Delförstoring

Sen snackar man ju ofta om regeln att om bilden inte blev bra nog har du inte gått tillräckligt nära. Det är nog sant, men ibland kommer man bara inte närmare. Det finns staket, vakter och vatten som inga vassa armbågar eller charmiga leenden i världen biter på. Ibland är också det längsta telet du har för kort. Då kan man prova att visa bara en del av bilden. Det här går ut över kvaliten, men är motivet tillräckligt viktigt och unikt kan det vara värt det. Använd det här tipset med måtta och omdöme.

dsc_0729_nef_embedded_ändrad

Exempel på delförstoring. Snubben till höger är den förre påven. 300 mm zoom förslog inte mycket. Vad folk som plåtade med kompaktkameror och mobiler kom hem med för bilder vill jag inte tänka på. Gubben blev väl en pixel hög. Nåväl den här bilden är inte nåt att yvas över heller.

Beskärning på känn

Absolut enklast är att beskära på känn. Klicka på beskärningsverktyget i Verktygslådan. Klicka med musen någonstans där du vill ha ett hörn i bilden efter beskärningen. Håll nere musen och dra diagonalt i bilden tills du kommer till ännu ett hörn och släpp upp. Det är inte noga, för sen kan du dra i hörn och sidor som du vill. Dubbelklicka mitt i bilden när du är nöjd.

Skärmbild från 2013-12-30 13:30:01

Beskärningsverktyget valt i verktygslådan

Skärmbild från 2013-12-30 13:16:06

Markera det du vill ha med av bilden. Här har jag komponerat ”på en höft” och får ta bort rätt mycket. Klicka i bilden när du är nöjd med utsnittet. (Notera också att jag har flera bilder öppna och att de syns som flikar i överkanten)

Hjälplinjer

Vill du ha hjälp att följa tredjedelsregeln eller gyllene snittet är det bara att aktivera hjälplinjer och att sen lägga horisont och andra linjer längs stödlinjerna. Ännu coolare är att lägga ett blickfång där två av linjerna korsas.

Skärmbild från 2013-12-30 13:30:44

Det här valet hittar du i Verktygsalternativ nere under verktygslådan.

Skärmbild från 2013-12-30 13:19:35

Här är det svårt att tillämpa tredjedelsregeln på ett bra sätt, men jag provar att lägga ögonen på den övre vågräta linjen.

Bestämda proportioner

Skärmbild från 2013-12-30 13:20:50

För att få ett bestämt längdförhållande mellan bildens sidor, exempelvis 1:1 väljer du att kryssa för Fast, välja Aspektförhållande och skriv in två tal med kolon mellan.

Skärmbild från 2013-12-30 13:30:26

Självkritik

Medan du beskär kan du passa på att tänka lite kritiskt på fotograferingsögonblicket. Kunde du ha gått närmare, varit aningen mer framfusig? Kunde du ha zoomat in eller bytt glugg? Hade det gått att komponera bilden mer noga innan du tryckte av? Men häng inte läpp. Du har de bildfiler du har och får göra det bästa av situationen, men nästa gång är du kanske en aningen bättre fotograf.

Förkunskaper

Du behöver förstås kunna öppna bilden i GIMP innan du gör det här. Likaså behöver du antagligen skala bilden efteråt, skärpa den och exportera den. Se föregående avsnitt om du är osäker.

Inte bara gratis

GIMP är inte bara gratis, det är fri mjukvara. Vem som helst får använda programmet till vadsomhelst. Du får dela ut programmet, dela med dig av det till dina vänner (eller ovänner). Du får till och med sälja det. Dessutom får du ladda ner källkoden och studera den. Där finns inga hemligheter. Du får ändra och förbättra programmet om du vill och även dela med dig av den ändrade versionen. Det enda du inte får göra är sådant som tar ifrån andra deras friheter.

Det är aldrig något krångel med licensnycklar, men det finns förstås en licens som i detalj och med större juridisk finess förklarar de här friheterna.

Annonser