Bildbehandling från början — Men varför?

— Varför i alla tider skulle man vilja behandla sina bilder i datorn? Mina bilder duger som de är rakt från mobilen till Facebook. Är inte det där med bildbehandling bara för dem som vill göra tjejerna trådsmala (men med skitstora tuttar) och fixa in lodjur där de inte finns?

— När du tagit bilden är bara halva jobbet gjort. Alla bilder behöver en vända i datorn. En del bilder behöver bearbetas grundligt, andra pyttelite, men utan bearbetning är bilden halvfärdig.

I stort sett alla bilder blir bättre av en vända in i datorn. Ofta handlar det om att ändra filstorleken så att bilden kan hanteras rimligt på webben. Bilder direkt från kameran är helt enkelt alldeles för tunga och tar alldeles för lång tid att ladda. På vissa ställen får man inte ladda upp bilder över en viss storlek.

Urban_Anjar-selfie

Bara 14 kByte. Bilden direkt från kameran är mer än hundra gånger större.

Många bilder mår också bra av att beskäras eller ”croppas”. Kanske vill du bara skära bort någon störande detalj i ytterkanten? Kanske pricka in huvudmotivet bättre enligt tredjedelsregeln? Eller varför inte göra bilden nostalgiskt kvadratisk?

DSC_5276_modified

Ibland behöver man beskära bilden till ett udda format. Här som ”banner” till en webbsida.

Ibland behöver man räta upp en sned horisont. Det är okej att hålla kameran rejält snett om man vill uttrycka fart och fläkt eller dramatik, men någon enstaka grad ser bara slarvigt ut. På liknande sätt kan man räta upp husväggar som lutar konstigt.

Rätt ofta behöver man göra bilden ljusare eller mörkare eller rätta till färgerna. Nästan alltid blir det bättre av att bättra på kontrasten. En finess är att ljusa upp, eller mörka ner bara några detaljer, det kan vara ett ansikte som hamnat i skuggan och behöver lite mer ljus.

En del bilder funkar bättre i svartvitt. Det ger lite dokumentär känsla, och uppfattas ibland som lite mer nostalgiskt eller konstnärligt.

dsc_6116.nef_X2001W_modified

Svartvitt och kvadratiskt tyckte jag passade här. Har dessutom lagt en del jobb på att göra ansiktena ljusare.

Finnar, rynkor och födelsemärken kan man ta bort, liksom den där ölburken på den vackra stranden. Det här är inte helt okontroversiellt. I vissa fotografiska genrer är det en självklarhet att fixa sånt medan i andra räknas det som fusk.

Alla bilder mår också bra av att skärpas en aning. Det gäller även om du har jättebra kamera och skitdyra gluggar.

Riktigt vad som behöver göras beror förstås på hur bilden ser ut och vad den ska uttrycka och hur den ska visas. Du kan behöva göra flera olika versioner av samma bild, så se till att ha originalet kvar. Fotar du i RAW har du mycket större möjligheter att bearbeta bilden, men det blir lite krångligare, så vi börjar i JPG.

Annonser