Bildbehandling från början — bekanta dig med GIMP

Den här kursen cirklar kring programmet GIMP. Det är ett mycket kompetent bildbehandlingsprogram som du laddar ner kostnadsfritt och kan använda på Windows, Mac OS, Linux och några andra operativsystem.

Har du inte redan laddat ner GIMP hittar du det på http://www.gimp.org/downloads/. I det här avsnittet börjar vi försiktigt bekanta oss med programmet.

gimp1

Med grundinställningen öppnar GIMP minst tre olika fönster. I mitten ovan ser du själva den bild som redigeras. Till vänster syns GIMPs verktygslåda och till höger syns en palett med lager och penslar. Den här inställningen är smidig om man har stor skärm eller rent av flera skärmar till förfogande och samtidigt inte har för mycket annat igång i datorn.

Många föredrar att allt samlas i ett fönster vilket i GIMP kallas Single-window mode. Du hittar det i menyraden Fönster — Single-window mode. Förutom i menyraden kan du snabbt komma åt programmets menyer med ett högerklick på bilden, vilket ofta är smidigare.

gimp-single

Vi kommer i fortsättningen i huvudsak att jobba i den här vyn med ett fönster.

gimp2

Verktygslådan i GIMP

Bara verktygslådan längst uppe till vänster innehåller mer än vi riktigt kan greppa över. Jag tänker tipsa om några av mina favoriter när det just gäller fotoredigering.

Zooma

Förstora bilden. Kanske vill ju jobba specifikt med rynkorna kring ögonen. Det blir lättare om du förstorar riktigt ordentligt.

Beskär

Den här använder du för att beskära, en del säger ”croppa”, en bild. Ett mycket viktigt verktyg.

Rotera

Bra när du ska justera en lutande horisont. Själv blir jag irriterad även om det felar mindre än en grad.

Perspektiv

Höga hus tenderar att smalna av uppåt, eftersom du vände kameran uppåt när du plåtade. Det fixar du med detta verktyg.

Blek-Bränn

I mörkrummet kunde man hålla igen exponeringen av delar av bilden genom att hålla över en svart papperslapp på ståltrådsskaft, en ”pjatt”. Man kunde också efterbelysa genom att forma ljuset med händerna. De här verktygen är den digitala motsvarigheten.

Läk

Borttagning av damm, acne och annat störande.

Bli inte förskräckt om du inte fattar riktigt hur de här verktygen funkar eller när de passar att använda. Vi kommer att gå igenom dem ordentligt längre fram, men prova gärna själv.

Ångra

Det är rätt riskfritt att prova sig fram i GIMP. Gör du något som blir fel och fult kan du alltid ångra och ta tillbaka bilden som den var innan. Du kan ångra flera åtgärder bakåt. Tryck bara Ctrl-Z så många gånger du behöver

Spara och Exportera

Väljer du att Spara i GIMP sparar du i programmets interna format, xcf. Det betyder att du sparar lager och en hel del andra godsaker, men bilden kan i stort sett bara öppnas i GIMP. Det här är bra om du tänker fortsätta att redigera bilden senare.

Högerklicka på bilden — Arkiv — Spara

Vill du posta bilden på Internet, skicka den till en kompis eller använda den som bakgrundsbild ska du Exportera bilden i ett mer generellt och standardiserat format. Det finns väldigt många format att välja på i GIMP, men om du inte vet vad du ska använda för format föreslår jag att du provar med jpg eller png som är väldigt vanliga.

Högerklicka på bilden — Arkiv — Exportera

Lek på egen hand!

Vi kommer att gå igenom steg för steg längre fram i kursen, men inget går upp mot att upptäcka själv, så sätt dig en stund och lek!

Annonser