Kalle dussins dödsdag

Den 30 november 1718 dör den svenske kungen Karl XII för en kula i norska Halden. Om kulan avfyras av fienden eller av en krigstrött svensk lär vi aldrig få veta. Kalle dussin har blivit en hjälte bland nazister och allsköns fascister, ”patrioter” och extremister, men man kan undra varför.
dsc_3740_nef_embedded_modified2
Historia var inte mitt favvoämne när jag gick i skolan, men jag har försökt reparera den skadan lite i efterskott…
När Karl ärver kungariket är Sverige en stormakt som behärskar det mesta runt Östersjön. Landets ekonomi är god och krigsmakten en av världens främsta. När Karls regeringsperiod ändas med skottet i Halden ligger stormakten Sverige i ruiner och ryssen härjar längs kusterna. Pengarna är slut, krigsmakten är krossad och det finns knappt vapenfört manfolk att tillgå. Det låter mer som facit efter en looser än en hjälte om du frågar mig.
Förvisso, vann Kalle ett antal formidabla segrar och karolinerarmen stod inte dagens jihadister efter i trosviss övertygelse om att krigets försakelser skulle återgäldas rikligt i en annan värld. Men när det verkligen gällde var det inte mycket slagkraft kvar i den forna elitarmen. Decennier i krig hade utarmat både landet och krigsmakten.
Och vad tusan var tanken med att ta flera års semester hos turkarna, när landets fiender härjade längs kusterna och Sverige nog hade stort behov av att samlas under sin kung. Utbytet av det var väl att vi fick kåldolmar i kokboken och att ordet kalabalik kom in i ordlistan.
Sen får man väl påminna om att stormaktstidens Sverige var minst lika mångkulturellt som dagens. Här talades många språk, för att inta tala om sinsemellan obegripliga dialekter; svenska som riksspråk var ännu inte uppfunnet. Skulle man göra sig förstådd så var det nog huvudsakligen på tyska eller latin.
Men Kalle dussin var bättre på att slåss än på att tänka strategiskt, använda diplomatins möjligheter lyssna på goda råd och förhandla. Kanske är det här dagens järnrör finner ett visst frändskap? Sverige fick i alla fall betala ett högt pris i människoliv, lidande, men också i ekonomiskt och i form av massiva landavträdelser för Karls tillkortakommanden.
Annonser