Mörkrets härskare får snygg kusin

PENA skrev för ett par år sedan om proffskameran som gör natten till dag eller som DN kallade den ”Mörkrets härskare”. Nu har kameran fått en billigare och väsentligt lättare motsvarighet.

Det var förstås den bastanta Nikon D4 med ett ISO-värde som går att vrida upp till 12 800 och som i ett särskilt läge går att utöka till hela 204 800 ISO det handlade om.

Nu har Nikon släppt en liten och hyggligt lätt och kompakt kamera, Nikon Df, med samma ljuskänslighet och förstås fullformatssensor.

Mest snack har det nog hittills varit om kamerans utseende eftersom den ser ut som en kamera. Redan innan digitaltekniken tog över har vi vant oss vid att kamerorna har blivit rätt plastiga. I och med digitaliseringen av kamerorna har många funktioner gömts i kamerornas menyer.

Df_SL_50_1.8_SE_top

Tydliga rattar för det väsentligaste på Nikon Df. Foto: Nikon

Formspråket hos Nikon Df påminner mer om kameror från sjuttiotalets senare del. Och det finns tydliga rattar för slutartid, ISO med mera, däremot ingen bländarring på objektivet.

Df_ambience_1

Nikon Df finns i ”silver” och svart. Foto: Nikon

Nu är inte Nikon först med kameror i det som brukar kallas retrostil. Leica har aldrig övergett det klassiska utseendet på sina toppmodeller och bland annat Fujufilm har på senare år släppt flera modeller i olika prisklasser med klassiskt utseende.

Anmärknigsvärt är att Nikon Df inte går att filma med. Upplösningen är som på D4 måttliga 16,6 miljoner pixlar, vilket nog i och för sig många upplever som lagom, eftersom det gör att filerna blir någorlundqa lätthanterliga i datorn.

Viktmässigt väger Df  med batteri och minneskort 765 g medan D4 väger nästan det dubbla, 1 340 g.

Vad gäller serietagning är D4 dubbelt så snabb som Df; elva bilder per sekund jämfört med fem och en halv.

Intressant är att notera att Nikon själva inte verkar veta riktigt om de tycker att Nikon Df är en proffskamera eller en konsumentkamera. Använder man deras sökfunktion är det en proffskamera, men informationen ligger under ..digital-cameras/slr/consumer/df på webben.

Så kommer vi till prislappen och även om Nikon Df är billig jämfört med D4, så svider nog  tjugoåtta papp rätt ordentligt i plånboken för de flesta, även om man då får med en femtimillimetersglugg på köpet, men visst är den läcker!

https://svar42.wordpress.com/2012/02/03/dn-avslojar-morkrets-harskare/

Annonser