Hugin, när vidvinkeln inte räcker till

Ibland har man inte vidvinkel så att det förslår. Andra gånger behöver du högre upplösning än vad din kamera klarar, eller rent av högre än som kan köpas för pengar.

I de här lägena kan programmet Hugin komma väl till pass. Hugin är öppen källkod och kan laddas ner gratis från http://hugin.sourceforge.net/.

Programmet är mycket avancerat och jag har bara skrapat på ytan av vad det kan. Det finns dock en inbyggd ”assistent” som gör ett hyggligt jobb och kanske klarar man sig med vad den kan åstadkomma utan att gräva i programmets mer nördiga möjligheter.

Börja att ta ett gäng bilder som överlappar varandra ganska ordentligt.

Screenshot from 2013-10-12 17:08:52

Bilderna ska vara tagna från samma vinkel (stativ underlättar) det är också bra om vitbalans och exponering blir så lika som möjligt, så manuella inställningar är att föredra. Jag har bara provat med JPG-bilder till detta. Tanka in bilderna i datorn som du brukar göra.

Screenshot from 2013-10-12 17:10:36

Starta Hugin och gå till fliken Assistant längst till vänster. Klicka på knappen Load images och välj vilka bilder som ska vara med.

Screenshot from 2013-10-12 17:11:27

Klicka på knappen Align och programmet börjar göra en massa beräkningar för att pussla ihop bilderna. Det tar en stund — gå och gör något annat!

När Hugin har pusslat färdigt klickar du på Create panorma och efter ytterligare beräkningar hittar du den färdiga bilden i mappen där ”pusselbitarna” låg.

dsc_0699-dsc_0719

Tycker man inte att ”assistenten” jobbar bra nog får man gå in i programmets manuella delar. Jag ser några detaljer i den här bilden som skulle blivit bättre med fler ”Control points” det vill säga punkter som man pekat ut för programmet att de är samma sak fast i två olika bilder.

Annonser