Galetter — galet goda bovetepannkakor

Vårt kök är inte på långt när klart. En del stora saker och en hel massa tidskrävande detaljpyssel återstår. Dock duger det att laga mat i och det är ju ändå huvudsaken med ett kök.

Idag lagade vi galetter som är fyllda bovetepannkakor. Först gör man en smet av…

3 dl bovetemjöl

1 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

5 dl vatten

1 dl filmjölk

2 ägg

50 g smält smör

Smeten gör man i god tid. Minst en halvtimme innan, men det skadar inte att låta den stå i rumstemperatur några timmar.

dsc_0722_1

Stek som tunnpannkakor och lägg på ett ugnsgaller med den fula sidan uppåt. Det kan jävlas att vända galetterna utan att de faller sönder, men jag tror det hjälper att låta smeten gona till sig ordentligt och inte ha för bråttom. Lagom het lagg är nog också en faktor. Smörklicken ska brynas närmast momentant, tror jag.

dsc_0726_1

Sätt på ugnen på 150 grader eller så. Ta fram allt gojs till fyllningen. Tror det heter mis en place på kockfranska när man tar fram allt som behövs.

Fyllning 1

rödlök

ishavsrom

gräddfil

västerbottensost

Värm galetten med osten i ugn. När osten smält lägg på resten och vik ihop.

dsc_0730_1

dsc_0728_1

Vik ihop och servera.

Fyllning 2

chevre (=getost)

ruccola

pinjenötter

flytande honung

dsc_0731_1

Lägg en bädd av ruccola på halva galetten. Lägg på centimetertjocka skivor av getosten spritsa på flytande honung och strö över pinjenötterna. Vik över den andra halvan och värm i ugnen tills osten smält.

Drick till

Fransk torr (brut) cider är väldigt gott till. Den brukar finnas på bolaget i flaskor som liknar champagneflaskor.

Efteråt

Efteråt är det gott med kaffe och calvados.

dsc_0732_1