Husets årsringar

Träd har årsringar. Ett lager per år där trädet vuxit intensivt på sommaren och långsamt på vintern. Det kan man se på ett stycke trä. Hus har också årsringar, eller kanske decennieringar.

Varje ommålning och omtapetsering skapar ett nytt lager. Andra förändringar sätter ofta också spår från vilka man kan gissa sig fram till lite av husets historia.

Du minns kanske att vi upptäckte att den färg vi valt till köksluckorna nästan exakt stämde med ett färglager vi hittade när vi slipade bort gammal färg på luckorna. Förmodligen har vi nu hyggligt väl återställt dem i originalskick.

När vi slet ner löst sittande tapeter hittar vi den här lilla raringen

dsc_0617_nef_shotwell_modified

I källaren finns en nästan hel överbliven rulle sparad. Kanske mer om man letar?

dsc_0619_nef_shotwell_modified

Riktigt vad vi ska göra med den här kunskapen vet jag inte. Vi hade nog tänkt oss något mer funkis-geometriskt. Men det är i alla fall kul att lite mer kunna föreställa sig hur köket såg ut en gång. Kanske inspirerar det oss att våga titta på färger och mönster som vi annars inte hade tänkt på.

Kanske får den gamla tapeten titta fram någonstans? Det är ju kul att kunna se lite av årsringarna också när man inte är i renoveringstagen.

Annonser

3 thoughts on “Husets årsringar

  1. Hej Urban, antar att du förmodligen redan vet, men påpekar det ändå; det är ytterst svårt att lyckas tapetsera upp en gammal rulle snyggt, papper är ju ett material som åldras ganska snabbt, nu verkar ju denna förvarats mörkt (i källaren) så omöjligt är det förstås inte. Risken ökar för sprickor och veck, det brukar inte funka att stryka på limmet på våden på tapetbordet och sedan vika ihop till den typiska ”kuvertväskan” för lyft och släpp ut och borsta mot vägg. Skulle limma väggen flödigt och våden snålt och bära fram den ovikt till väggen, kräver fler tassar än två. Du kommer säkert lyckas, du tycks ju gilla utmaningar.

    • Tack för tipsen! Skulle jag inte lyckas har jag i alla fall fått inspiration till mönster och färgskala.

      //Urban

  2. Pingback: Köket, en liten resumé | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.