Något slags renoveringsfilosofi

Redan när du såg bilderna på webben såg vi att det var ett mysigt hus. Gammalt, hemtrevligt, rejält och retro. På visningen blev vi helt sålda och och vid budgivningen prioriterade vi att vi skulle ha huset snarare än att försöka pressa priset. En del hus är bara en låda att bo i, andra är en kärleksaffär.

Vi håller just nu på att renovera köket efter att ha bott i den gamla affären ett antal år. Jag försöker här sammanfatta några av de tankar, argument och diskussioner som föregått renoveringen.

Det är bara det att det är förbannat lätt att renovera bort det där som gjorde oss förälskade från början. River man ur köket och badrummet, rätar upp de krokiga väggarna med gips och byter ut lister och golv är det snart bara en bolåda kvar. Det är en fara för det där mysiga att vara för handlingskraftig med tigersåg och skruvdragare. Vi har väntat några år och det blir antagligen fler renoveringsprojekt längre fram, men vi ska hinna leva också, tänka och spara.

Samtidigt behövs det förstås ofta en uppfräschning och modernisering. Det är bara det att det tar tid att identifiera vad som är omistligt och mysigt och vad som bara är opraktiskt och sunkigt. Det som byts och ändras blir bättre om material, form och uttryck så långt möjligt passar husets ålder.  Samtidigt lever vi ju i vår tid och har våra önskemål och behov som kanske inte var relevanta på 40-talet.

dsc_0566.nef_2RH04W

Så har vi ju det där med att det är ont om jordklot. Att riva ut sånt som funkar bara för att det inte är modernt är inte självklart. Ny spis och nytt kylskåp går kanske att försvara för att de moderna varianterna drar mindre energi, men annars är det nog bäst att så långt möjligt behålla det man har eller att använda begagnade delar.

Mycket av moderna byggmaterial är också av rätt risig kvalité. Det är gjort för att bytas ut efter några år snarare än för att kunna underhållas och hålla husets livslängd. Det talar för att hellre leta bra begagnat (eller behålla det man redan har) än att handla nytt.

Det finns också en ekonomisk aspekt. Ekonomerna börjar bekymra sig över att vi skuldsätter oss allt mer. Att skuldsätta sig för att köpa hus är svårt att undvika, men renoverar man i måttlig takt går det att spara och finansiera det utan ytterligare lån.

Moderna eller nyrenoverade hus är också kemikaliebomber. Vi vet väldigt lite om vad det finns för läbbigheter i moderna färger, golvmaterial, tapeter, skivmaterial osv. Lite sånt är svårt att undvika, men hederligt trä, linoljefärg och andra naturmaterial mår vi, huset och naturen antagligen bättre av.

Vi hade drömt om en vedspis i köket också, men det blev för komplicerat just nu insåg vi. Likaså är vi inte helt klara med vad vi ska göra med golvet. Däremot har vi en planering och etappindelning som gör att vi kan gå vidare med det utan att rasera det vi redan gjort när vi bestämt oss.

Det är många aspekter och delvis motstridiga krav. Till slut blir det något slags kompromiss.

Annonser

One thought on “Något slags renoveringsfilosofi

  1. Pingback: Köket, en liten resumé | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.