Den fotografiska hantverksskickligheten

Vi har resonerat lite om att motivet kan skänka en bild värde, även om bilden rent tekniskt är lite sopig. Vi är rädda om bilden av en gammal kär moster även om den är lite suddig och felexponerad. Men det kan faktiskt vara tvärt om också.

Det kan vara så att vi gillar en bild för att den är knivskarp på de rätta ställena, för att ljuset är snyggt, för att man kan urskilja detaljer både i högdagrar och skuggpartier och för att bilden är välkomponerad och att färgerna är snygga tillsammans.

Det här är kanske inte konstigare än att vi kan uppskatta ett jäkligt bra gitarrsolo eller välsnickrade lådor med perfekta sinkningar i hörnen.

dsc_9785.nef_A1H72W

Fina sinkningar i lådan här. Foto: Urban Anjar

I extremfallet kan det bli lite nördigt, så att motivet blir helt betydelselöst eller bara någonting som finns där för att skapa tekniska och konstnärliga utmaningar för fotografen. Det spelar liksom ingen roll vem eller vad vi fotograferar bara ljuset faller in rätt, skärpedjupet är lagom stort osv. Du kan komma undan med en bild på din soptunna, bara den är skarp, välexponerad och framträder sådär fint i morgondiset.

Så där ärligt, hur kul är det att lyssna på en musiker som övar skalor? Vi fotografer behöver också ”öva skalor”, men det är inte alltid det blir kul att titta på för andra bara för att det är tekniskt briljant.

Fotografer besatta av själva det fotografiska hantverket är ofta bra kunder hos fotohandlarna eftersom de hela tiden efterfrågar skarpare, ljusstarkare och bättre verktyg, men någa söker sig i stället tillbaka till det analoga fotograferandet.

Nu märker jag att jag låter lite neggo. Det är viktigt att kunna sitt verktyg och det finns många knep som kan göra bilden bättre och effektivare. Liksom det finns många nybörjarfel som kan förstöra en bild totalt. Likaså finns det bilder som inte går att ta med ett acceptabelt resultat om man har för enkel och billig utrustning.

Naturligtvis finns det inget som hindrar att man kombinerar ett intressant motiv med god teknisk och konstnärlig skicklighet, men helst vill man ha med en beståndsdel till i anrättningen, men det tar vi upp en annan gång.

Tidigare i denna serie:

Annonser