Duger bilden?

Du behöver kanske en ny profilbild på nätet? Kanske en bild till ditt CV? Du börjar leta bland de bilder du har, kanske hittar du någon som duger? Eller kanske är det lika bra att du på en gång ringer en fotograf på en gång? Med checklistan nedan kan du se med ett lite mer kritisk och systematisk blick på dina bilder. Frågan är: Duger bilden?

Det sägs ibland att ett bra porträtt visar den avbildades själ. Jag vet inte om det är så, och i så fall vet jag inte om det finns något bra sätt att kontrollera det på, men det finns ett antal andra saker du lätt kan kolla. Det är bara fem saker du behöver undersöka! Tänk på att en bild kan vara en fin semesterbild även om den inte fungerar som profilbild och bara för att kompisen tar jättevackra landskapsbilder kanske hen varken vill eller kan plåta porträtt.

Meningen med dagens text är inte att du ska lära dig ta bilder utan att du ska lära dig se om de bilder du har duger. Jag har medvetet undvikit fotograftugg som ljussättning, ljusformare, vitbalans, färgtemperatur, brännvidd, fokus, slutartid, bländare, konnotation, kontext, posering RAW-konvertering och retusch.

Ljuset

Utan ljus blir det inte någon bild alls, men ljus kan ha olika egenskaper och starkt solljus ger hårda skuggor och en stark blixt mitt i nyllet blir inte jättesnyggt. Det här är inte mycket att säga om i en reportagebild eller en amatörbild från semestern, men det duger inte på ett porträtt. Mjukt och fint ljus ska det vara!

ljus

 Hårt ljus, inte bra!

Färgerna

En del bilder är alldeles gulorange och på andra blir man alldeles blå i nyllet. Sånt här är oftast en baggis att fixa i kamerainställningarna innan man tar bilden eller i datorn efteråt – om man tagit bilden på rätt sätt. Se efter att färgerna återges rätt!

farg

Felaktiga färger, ser sjukt ut

Skärpan

Skärpan ska ligga på ögonen och åtminstone ett öga ska vara riktigt riktigt knivskarpt återgivet även om du drar upp bilden så den täcker hela datorskärmen. Bakgrunden får däremot gärna vara suddig. Det går i viss mån att göra bilder skarpare i datorn, men tyvärr bara om skärpan är bra från början.

skarpa

 Skärpan missade ögonen med flera meter

Bakgrunden

Bakgrunden ska vara lugn och inte innehålla en massa som stör. Många fotografer arbetar med helvita eller helsvarta bakgrunder, men jag tycker ofta också att det funkar bra med en bakgrund som antyder något mer om personen, till exempel var man jobbar, bara själva människan framhävs på ett bra sätt.

bakgrund

 En poäng att bakgrunden antyder något om foto, men för rörig

Framtoningen

En bild funkar kanske jättebra till fiskeforumet men ger nog inte napp om du har den på ditt CV när du söker jobb. Den lite striktare jobbilden är kanske för tråkig om du söker kärleken på en datingsajt. Kläder och annat i bilden sänder signaler. Är det de signaler du vill sända ut? En lite mer neutral bild fungerar kanske på fler ställen?

framtoning

Det är kanske tur för den här galningen att han både har jobb och är gift…

Hittar du en bild som funkar, måste du ändra bildens storlek – se anvisningar där bilden ska laddas upp. Förmodligen ska du också beskära bilden, kanske till ett kvadratiskt format, se återigen anvisningarna! Glöm inte att skärpa bilden innan du laddar upp den. Sist men inte minst, känns det bra i magen?

Jobbigt? Det finns hjälp att få! Det kan kosta några hundralappar, men nya brallor eller ett besök hos frissan är inte heller gratis. Vårda ditt varumärke!

Se även: https://svar42.wordpress.com/2013/08/12/skitbild/

Annonser