Hur man känner igen en bra bild?

Dåliga bilder, alltså riktigt skitkassa, ser vi varje dag. En del verkar inte reagera utan lägger glatt upp dem som profilbild på Facebook eller som bakgrund i datorn. Men hur känner man egentligen igen en bra bild?

Måste en bra bild vara tagen med en bra kamera? Jag tror inte det. Duktiga fotografer lyckas ofta ta väldigt fina bilder också med mobilen eller med någon gammal leksakskamera i plast. Ovana fotografer kan ibland också lyckas ta bra bilder, delvis tack vare avancerade kameror med bra automatik.

Vissa typer av bilder kan vara skitsvåra att få bra och ännu svårare om man dessutom hämmas av bristfällig utrustning. Det kan gälla bilder svagt ljus och avlägsna motiv vilket kan drabba både natur- och sportfotografer. Likaså kan det vara knepigt med bilder som ska förstoras upp till gigantisk storlek. I bra ljus och med normala fotoavstånd och normal storlek på bilden handlar det nog mer om vem som håller i kameran.

Ofta tänker man på skärpan när man pratar om bra bilder och visst är det ofta viktigt att få skärpa i bilden. Inte nödvändigtvis i hela bilden, men åtminstone just på det viktigaste i bilden. Samtidigt ser man världsberömda fotografer som kommer undan med helsuddiga bilder och blir hyllade ändå. Men okej, plåtar du under en pågående invasion, med fientlig kulspruteeld runt öronen, så kommer kanske du också undan med suddiga bilder. Nåväl kanske är inte skärpa något oavvisligt krav för att en bild ska kallas bra, men det hjälper…

Så säger nån att en bra bild ska väcka känslor.  ”Gulliga” bilder på kattungar väcker ömma känslor hos många och spykänslor hos andra, men är kanske inte direkt konstnärlig högstatus att ta eller visa. Samtidigt finns det gott om erkända konstnärer som skildrat motiv som kan tyckas banala, så jag vet inte… Känslor är nog fortfarande hett men med ett visst frågetecken för om alla känslor är lika okej.

Att gå närmare är ett fototips som återkommer. Först med detta var nog krigsfotografen Robert Capa, men mode- och porträttfotografen Irving Penn drog det hela till sin spets när han ställde ut närbilder på cigarettfimpar. Du lär få betala en förmögenhet om du skulle vilja ha en sådan fimpbild över vardagsrumssoffan. Samtidigt har andra fotografer gjort sig ett namn på att plåta avlägsna landskap, så närheten är inte heller det entydiga svaret.

Man får nog inte fundera för mycket över det här med vad som är en bra bild. Det kan bli överslag i hjärnkontoret, men LITE till ska jag nog fundera.

Annonser

One thought on “Hur man känner igen en bra bild?

  1. Pingback: Måste en bra bild vara en vacker bild? | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.