Det kom ett paket…

En sak har saknats i min fotostudio och det var studioljus. Jag har haft några hembygda lampor som dugt gott för prylfoto och stilleben — om man bara är petig med att använda stativ, trådutlösare och uppfälld spegel. Att ta minsta lilla porträtt har däremot varit en ren omöjlighet.

Jo, jag har tagit porträtt, men det har jag gjort ute eller i fönsterljus vilket gjort att jag varit tvungen att anpassa mig till väder och tid på dygnet.

När jag pluggade digitalfoto på Linnéuniversitetet jobbade vi med riktiga studioljus när vi tog våra modebilder och det gav mersmak. Riktigt så kraftiga doningar pallade inte budgeten för, men ett kit med två stycken av Elinchroms instegsmodell D-Lite RX ONE kändes överkomligt.

dscf0551_modified

Jag har funderat mycket, men i förra veckan la jag beställningen och idag kom paketet…

dsc_0976.nef_S79OZW

I lådan fanns två rejäla väskor, lite kabel och en burk med inställningslamporna.

dsc_0983_1.nef_BDLVZW

Öppnar man väskorna och pusslar ihop grejorna får man två studioljus på stativ och med softbox på var och en, samt en liten radiosändare att sätta i blixtskon på kameran. Det var lite pyssel att sätta ihop softboxarna, men man vänjer väl sig och oftast kommer prylarna nog att stå uppställda i min studio.

dsc_0985_1.nef_U9E0ZW

Jag har mycket att lära, men med tanke på att det var det allra första porträttet, alltså första exponeringen, i studion och att det är oredigerat är jag rätt nöjd.

Nu har jag till att börja med en bruksanvisning att läsa…

Annonser