SVARTVITT: Så gjorde jag midsommardansen (del 3)

Nu är bilden nästan klar. Titta över den och se om du är nöjd. Själv körde jag ett varv till med kurvor och ljusade upp ögat lite till, på samma sätt som i det förra avsnittet. Vi använder programmet GIMP som är gratis och finns till Mac, Windows och Linux.

Har du missat de två tidigare avsnitten finns de här:

Krymp bilden

Det här steget är väldigt beroende av hur bilden ska användas. Ska bilden tryckas i en tidskrift eller skrivas ut vill du förmodligen ha en så stor fil som möjligt.

Så inte på webben. Bilder för webbsidor, Facebook, bloggar osv ska inte vara för stora. Då tar de för stor plats och blir sega att ladda. Mitt gamla bloggtema tog max 500 pixel breda bilder. Till det nya brukar jag köra det dubbla. Alltså måste ännu fler av dina dyrköpta megapixel bort.

Screenshot from 2013-06-26 16:52:53

Högerklicka på bilden och välj Image — Scale Image.

Screenshot from 2013-06-26 16:56:17

Skriv in önskad bredd i rutan Width och klicka sen i rutan Height, så räknas höjden ut automatiskt. Klicka på Scale.

Skärpning

Digitalbilder är alltid lite oskarpa, varför det är så vet jag inte, men det verkar ofrånkomligt att skärpa till bilderna på slutet oavsett om man plåtat med telefonen eller med proffsgrejor som kostat som en mindre bil.

Jag kör med ett filter med det skumma namnet oskarp mask. Hur det funkar har jag rett ut tidigare, men nu ska vi bara använda det.

Screenshot from 2013-06-26 17:06:48

Högerklicka på bilden och välj Filters — Enhance — Unsharp Mask.

Då kommer det upp en ruta med lite inställningar som kan kräva lite experimenterande för att komma tillrätta med.

Screenshot from 2013-06-26 17:08:08

Hör funkade det med Radius=0.7 och Amount=0.85

oversharped

Dra inte på för mycket, för då blir bilden överskärpt

Upphovsrätt

Respekten för upphovsrätten därute på Internet kan som bekant vara lite klen. Det är inte jättemycket du kan göra åt det, men du kan i alla fall se till att signera dina bilder. Jag har en egen liten ”pensel” för det ändamålet.

Screenshot from 2013-06-26 17:47:39

Spara och exportera

För att på bästa och enklaste sätt kunna fortsätta redigera en bild en annan gång ska du Spara bilden i GIMPs eget format xcf. Det formatet är emellertid helt värdelöst om du ska skicka filen till någon annan eller lägga ut den på nätet. För det ändamålet exporterar du bilden i jpg eller png.

File — Export, skriv in ett filnamn och acceptera inställningarna.

Screenshot from 2013-06-26 17:57:14

Då var det klart!

midsommardansen

När du läser det så här verkar det ju jättejobbigt, men i verkligheten tar det inte många minuter när du bara vet vad du vill göra med bilden.

  • Colors – Auto – Stretch contrast
  • Colors – Desaturate
  • Beskära (crop)
  • Dodge
  • Colors — Curves
  • Image — Scale Image
  • Filters — Enhance — Unsharp Mask
  • Signera
  • File — Export

Hade vi jobbat i färd i stället hade det kanske funnits anledning att bekymra sig mer om vitbalans och färgmättnad, annars är det ungefär samma gång.

Lägg också märke till att vi inte tagit bort eller lagt till något i bilden egentligen. Bara lockat fram och tydliggjort det som kameran redan registrerat.

Gillar du den här fotoskolan? Länka då till den i din blogg, på Facebook, Twitter eller var du nu håller hus, så att fler hittar hit — många läsare håller humöret uppe! Bidra också gärna med frågor och synpunkter. Vill du se mer teknik och nya prylar  eller bilder från coola platser, i så fall uppskattas ett frivilligt bidrag på pg 729029-9.

Annonser

En tanke på “SVARTVITT: Så gjorde jag midsommardansen (del 3)

  1. Pingback: SVARTVITT: Så gjorde jag midsommardansen (del 2) | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.