Från en tid då världen var i svartvitt

Jag gjorde några av midsommarbilderna i svartvitt. Delvis var det lite fusk för att rädda bilder som helt enkelt inte funkade i färg, men jag tror också att jag har någonslags inbyggd känsla för att bilder i svartvitt är mer på riktigt.

dsc_0751_nef_shotwell_modified

Svartvitt är mer på riktigt

Jag är nämligen uppvuxen i en tid då världen var i svartvitt, oavsett om den förmedlades på teve eller via tidningarna. Alla barndomens hjältar och skurkar (verkliga och fiktiva) var svartvita. Allt förtryck, alla krig, alla uppror, alla svältande barn och alla upptäckter, uppfinningar och äventyr var svartvita. Sporten var svartvit liksom politik, kultur och underhållning.

Den lilla världen, familjen, kompisarna och släktingarna var förstås i färg, om de inte var i ett fotoalbum, för då var de oftast också svartvita.

När jag började plåta var också de flesta av fotovärldens hjältar och förebilder svartvita och snart inredde jag ett mörkrum i en skrubb i morsans och farsans källare, så att jag kunde soppa film och göra kopior. Svartvita förstås. Det dröjde inte innan jag hade elever som också ville lära den ädla konsten.

Idag är världen i färg. Teve är i färg liksom de flesta tidningarna. Kamerorna registrerar färg antingen du vill ha den eller inte. Då kan man undra varför jag gör svartvita bilder. Jag undrar lite själv.

Ibland är det nog bara ett sätt att synas, sticka ut, komma igenom bruset. Någon gång är det en fråga om retro och nostalgi.

Handlar en svartvit bild mer om tidlösa eviga värden?

Ibland tror jag fler än jag ser en svartvit bild som någonting som är lite mer på allvar. Lite mer äkta, seriöst, dokumentärt eller konstnärligt. Det är förstås mest yta, men bilder handlar om känslor och om att skapa intryck.

dsc_0836.nef_K6ZWYW

Men hur får man en sån himmel?

Men som sagt ibland kan svartvitt vara ett sätt att komma ur kniviga fotografiska situationer.

Om motivet innehåller en massa knepiga färger som skär sig kan ett sätt att komma undan det vara genom att göra bilden svartvit. Överväg gärna att byta location eller att be folk byta om i stället, men det är inte alltid läge för det…

Ibland är det hopplöst att få till en vettig vitbalans. Lamporna i taket ger ett gulaktigt ljus samtidigt som fönsterljuset är blåaktigt. Har man tid och pengar går det förstås att rigga eget ljus i stället för båda, men den snabba fattigmanslösningen är att göra bilden svartvit.

dscf0461_raf_shotwell_modified

Pressad Tri-X eller brusig digitalbild?

Höga ISO-tal ger en massa brus i slumpmässiga färger, men gör man bilden svartvit ser det nästan ut som om man jobbat med pressad svartvit film.

M-Monochrom

Digitalkamera bara för svartvitt. Leica M Monochrom, Foto: Leica

Svartvitt är inte passerat på något vis. Många fotografer fotar fortfarande analogt och andra drömmer om en Leica M Monochrom för sextifyratusen — objektiv tillkommer. Men du kan göra svartvita bilder med de prylar du har. Häng kvar i fotoskolan så kommer det ett antal handfasta svartvita tips.

Annonser