Matjessil med jordgubbar, små grodor och nubbe

I morgon är det midsommarafton och även om de flesta nog kommer att käka både sill och jordgubbar vet vi bättre än att blanda dem på tallriken. Men hur ser midsommarbilderna ut?

Åtminstone förr skulle hela släkten trängas in i en bild tillsammans med husvagnen, nya bilen och alla baddjuren. Filmen var dyr och skulle minsann räcka till morbror Valfrids födelsedag, kräftorna, en svamputflykt, Lucia och julafton också. Förhoppningsvis fick man sen en ny rulle i julklapp — Naturligtvis blev det röriga bilder.

Idag borde vi kunna bättre. Den digitala tekniken tillåter att vi tar nästan hur många bilder som helst. Därför kan vi koncentrera budskapet ordentligt.

dsc_0460.nef_FUWWYW

Det behöver inte vara så mycket i en bild

En bra modell är att i en bild bara ha en tanke, en känsla eller en pryl. För att komma dit får man rensa, gallra, förenkla på alla sätt man kan. Du kan gå närmare, zooma in, jobba med suddig bakgrund eller välja vinkel så att bakgrunden blir någorlunda lugn och neutral. Du kan också låta ovidkommande bildelement mer eller mindre försvinna i mörker eller ljus.

När du nu bestämt vad som är det viktiga i bilden gäller det förstås att sätta skärpan, fokus på det viktigaste av det viktiga. Är det djur eller människor du plåtar är det det närmaste ögat. Inte hundens svans eller bordsdamens decoltage och framför allt inte pelargonen bakom.

Fokus på ögat, inte svansen eller urringningen

Hemma vid datorn kan du ytterligare beskära bilden, men det är lite sådär i nödfall eftersom du tappar dyra megapixel på kuppen. Bäst kvalitet och minst jobb blir det om du gör rätt från början, i kameran.

Sen hinner du förstås med många olika motiv under midsommarhelgen. Ta några olika bilder på varje motiv för säkerhets skull, men ändra gärna något mellan exponeringarna. Byt vinkel, zooma ut eller in, eller prova en annan bländare.

Sen visar du bara de bästa bilderna av de bästa motiven.

Okej, försök nu i alla fall komma ihåg det här fram till den första nubben, sen får det bli som det blir, men ta i alla fall många bilder…

Annonser