Sensorstorlek och ljusstyrka. Hur vet man?

Vi snackade häromdagen om att man i ungefär samma prisklass, säg mellan 3000 och 5000 kunde välja mellan kompaktkamera, olika sorters systemkameror och så kallade långzoomare. Jag sa också att du skulle vara uppmärksam på ljusstyrka och sensorstorlek.

Båda sakerna påverkar hur väl kameran uppför sig i svagt ljus, men de är också viktiga när du vill ha suddiga bakgrunder i sina bilder. Vi utgår ifrån min kompaktkamera (Fujifilm X10) och tittar på ljusstyrkan.

dsc_0413_nef_shotwell_modified-a

Nertill på objektivet står det en del siffror: f=7.1-28.4mm 1:2.0-2.8. Det första är brännvidden, men 1:2.0-2.8 är ljusstyrkan. Ibland står det bara ett tal, men här varierar ljusstyrkan och är 2.0 i vidvinkelläget men går ner till 2.8 i teleläget. Båda värdena är riktigt bra, men inte extrema. Lägre värden som 1.4 är bättre och högre värden som 3.5 är sämre.

Sensorstorleken brukar inte stå utanpå, men kollar man specarna hos tillverkaren eller någon kamerabutik på nätet brukar det gå att hitta uppgifter om den.

Screenshot from 2013-06-17 18:48:34

Under fliken Tekniska data hittar vi i tabellen Bildsensor storlek 2/3″ (8,8 x 6,6mm). Det anses vara en stor sensor för att vara på en kompaktkamera. Jag kollar upp några andra kompaktkameror och långzoomare och deras sensorer  är oftast 6,2 x 4,5mm eller däromkring. Men det finns undantag Canon PowerShot G1 X imponerar med en sensor på hela 18,7x14mm och går man upp i prisklasshittar man fler kompakta kameror med stor sensor.

Spegelreflexkameror i anständig prisklass har ofta en sensor på 23,1 × 15,4mm vilket brukar kallas APS-C. De objektiv som följer med när man köper en systemkamera brukar inte vara sådär väldigt ljusstarka men ett 50mm objektiv med ljusstyrka runt 1.8 är en överkomlig uppgradering.

Proffskameror har oftast en sensor på 36 x 23.9mm vilket kallas småbildsformat eller fullformat, men hittar du en sån inom prisramen i ingressen riskerar du att dömas för häleri.

Spegellösa systemkameror i vår prisklass har ofta lite mindre sensor. 4/3-tum, 17,3 x 13,0mm är en vanlig storlek, men du kan hitta såväl APS-C som förhållandevis pyttiga sensorer på 13,2 x 8,8.

Nå, det är förstås mer än sensorstorleken och ljusstyrkan som har betydelse. Orkar du bära med dig kameran? Känns den bra i handen? Låter den för mycket? Finns de tillbehör du behöver — och har du råd med dem?

Själv har jag oftast två kameror med mig, en stor systemkamera och den lilla kompaktkameran  jag skrev om ovan. De passar bra i olika fotosituationer.

Annonser