Köpa kamera innan semestern? — kompaktkamerorna blir dyrare och kompetentare men vad ska du ha?

När de flesta har en mobiltelefon med hyfsad kamera verkar marknaden för billiga kompaktkameror vittra bort. Vill man ha en enkel kamera till festbilder och vardagsdokumentation plåtar man med mobilen.

Vill man ha lite mer. Ljusstarkare optik, optisk zoom, möjligheter att påverka kamerans  inställningar, RAW-format osv då är nästa steg en lite mer avancerad kompaktkamera och dessa har blivit riktigt poppis, men de här godbitarna kostar flera tusenlappar, från tre och uppåt får man räkna med.

P7700_front34l_on

Avancerad kompaktkamera

Nu finns det ju en del systemkameror i ungefär samma prisklass. Systemkameror är kameror som du kan byta objektiv på. Dels riktiga spegelreflexkameror i instegsklass, dels de nya spegelfria varianterna. Jagar man fickvänligt format är de spegelfria intressanta. Vill man däremot ha något som man verkligen kan växa och utvecklas med är kanske spegelreflexkamerorna trots allt intressantare.

Systemkameror brukar ha väsentligt större sensor än kompaktkameror i den här prisklassen. Framför allt gäller det spegelreflexkamerorna. Spegelreflexkamerorna har också alltid en riktig sökare och inte bara en display och det gör det lättare att komponera bilden i solsken och lättare att hålla kameran stilla.

J2_OR_front34l_2

Systemkamera – spegelfri

D3200_BK_18_55_front34l

Systemkamera – spegelreflex

Sen har vi en kategori som på engelska kallas bridge eftersom de utgör ett mellanting mellan kompaktkamera och systemkamera. På svenska kallar vi dem ofta långzoomare, och de ser ut som förkrympta spegelreflexkameror, med rejält handgrepp och en ”bulle” ovanpå, men man kan inte byta objektiv på dem. Det talas inte så mycket om de här kamerorna, men fördelen med dem är att de ofta har en riktig sökare och att de brukar gå att zooma in väldigt mycket. Motsvarande bränvidd på en spegelreflexkamera brukar vara riktigt tung och otymplig förutom att de brukar kosta sexsiffriga belopp. Nu är det väldigt svårt att få skarpa bilder när man zoomar in extremt, så det är kanske mer en skrytfaktor än något man använder. De här kamerorna brukar ha lika små små sensorer som enklare kompaktkameror och formatet är inte direkt fickvänligt.

L810_RD_front34l_on

Långzoomare

Det finns alltså väldigt mycket olika sorters kameror att välja på i prisklassen mellan säg tre och fem tusen ungefär. Jag skulle nog säga att en spegelreflexkamera ger mest för pengarna rent tekniskt, men orkar du inte bära den med dig är det inte mycket värt. Dina behov och ambitioner avgör.

  • Strunta i megapixel — alla kameror har tillräckligt av den varan för normalanvändaren, men ljusstark optik och större sensor är bra saker att titta efter.
  • Känn på kameran i handen. Känns den rejäl? Går den att hålla vettigt eller känns den som en tvål som glider ur handen? Verkar reglagen vettiga? Många knappar och rattar utanpå är faktiskt enklare, för då slipper man rota i menyerna!
  • Läs tester och jämför priser! Impulsköp straffar sig.
  • Varumärken säger inte mycket — samma företag som gör fina proffskameror gör också billiga kameror med kvalitet som är sisådär.
  • Testa kameran och träna på att använda den innan du ger dig iväg på drömresan.
  • Budgetera för några minneskort, ett extra batteri, väska och ett UV-filter.

Avbildade kameror är bara exempel på olika kameraklasser och inget jag testat eller detaljstuderat. Foto: Nikon (samtliga bilder)

Test: Tre kvalitetskompakter med hög ljusstyrka

Annonser