Storleken har betydelse — PENA jämför tre kameror (4)

Vi fortsätter utforska förutsättningarna att få proffsigt suddig bakgrund. Denna gång med tre olika kameror med olika stor sensor. Har storleken någon betydelse?

I startfältet finns en mobil (iPhone 3GS) en kompaktkamera (Fujifilm X10) och en systemkamera (Nikon 300S med 50mm-objektiv). Kamerorna satte jag på bländare 2.8 och jag försökte göra utsnittet någorlunda jämförbart samtidigt som jag höll fotoavståndet någorlunda konstant. Mobilen har ingen zoom, så gick lite närmare för att få med ungefär lika mycket av motivet. Mobilens bländare kan man inte påverka, men jag såg efteråt att också den körde 2.8.

mobilbild

Mobilbild. Aningen suddig bakgrund, men lite mer hade varit önskvärt.

kompakt

Kompaktkameran klarar testet hyggligt, men då är det en bra kompaktkamera med ljusstark optik och förhållandevis stor sensor.

system

Systemkameran lyckades väsentligt bättre och då har jag ändå möjlighet att öppna bländaren lite till om jag vill ha ännu suddigare bakgrund.

Nu hade jag inte tillgång till någon kamera med fullformatssensor, sån som de flesta proffs använder, men det finns anledning att tro att den hade gjort jobbet ytterligare lite bättre.

Alla tre kamerorna kunde skapa en suddig bakgrund, men det finns rätt stora skillnader. Det ser ut som att man väsentligen får vad man betalar för — och orkar släpa på. Det som har betydelse här är är sensorns yta —  det handlar inte ett smack om megapixel. Redan telefonen har mer än nog av den varan för en bild som man lägger upp på Internet.

Med tanke på vad vi lärde oss förra gången om bländarens betydelse är det bra med ljusstarka objektiv, alltså sådana med stor största bländaröppning, 2.8 eller bättre. Ett vanligt missförstånd är att man bara behöver ljusstarka gluggar om man plåtar i svagt ljus, men de gör god nytta även i hyggligt starkt ljus. Ljusstarka zoomar är väldigt dyra och dessutom tunga och klumpiga, men fasta femtimillimetersobjektiv  till Nikon och Canon är rätt billiga och riktigt bra på att skapa suddig bakgrund.

Med detta är själva det fototekniska snacket om proffsigt suddiga bakgrunder klart. Vi har lärt oss att ta med husets bästa kamera, att gå så nära det går och lägga fokus på något nära, att zooma in eller byta till teleobjektiv och att ha så stor bländaröppning det går och skrivit upp ett ljusstarkare objektiv på önskelistan.

UPPGIFT: Har du mer än en kamera (inklusive mobilkameran) bör du försöka upprepa det här testet med de prylar du har. Det är viktigt att känna prylarnas styrkor och begränsningar. Kom ihåg att ställa tillbaka kamerorna på programautomatik (P) efteråt.

Kanske kommer det lite mer om suddiga bakgrunder i ett mer bildskapande perspektiv. Kanske kommer det också lite om hur man kan fuska till det i datorn ifall bakgrunden blev för skarp i alla fall. Vi får se!

Annonser

One thought on “Storleken har betydelse — PENA jämför tre kameror (4)

  1. Pingback: Suddig bakgrund — nu kan du lära dig | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.