Bländarens betydelse för den suddiga bakgrunden (3)

Vi fortsätter jakten på den proffsigt suddiga bakgrunden med att undersöka bländarens betydelse och lär oss sedan få kontroll över denna magiska mackapär.

Vi vet redan nu att vi ska fokusera på någnting nära i bild och att ett tele funkar bättre än en vidvinkel om vi vill ha suddig bakgrund. Vi gör alltså så och fortsätter med att undersöka hur bländaren påverkar bilden. Länge ner förklarar jag vad bländaren är och hur man ställer in den, men först börjar vi undersöka vad den betyder för bilden.

1-8

Med bländare 1.8, största möjliga öppning med det objektivet, lyfts olivträdet fram rätt okej trots att bakgrunden är rörig.

8

Med bländare 8, ungefär mitt på skalan,  börjar det bli tveksamt vad som är det viktiga i bilden och den röriga bakgrunden börjar ta över.

22

Med bländare 22 (minsta hålet) blir bakgrunden nästan helt skarp och bilden blir väldigt rörig. Det blir svårt att se vad som är det viktiga i bilden.

Nu rekommenderar jag verkligen att du letar upp en mer neutral bakgrund till dina bilder, men just här var det pedagogiskt för att visa bländarens betydelse. Dessutom finns det lägen då man som fotograf har svårt att påverka bakgrunden och får försöka komma hem med en bild utifrån de förutsättningar som finns. Helt klart är då bländaren en sån sak som inte kan lämnas åt slumpen.

Kör du kameran på automatik bestämmer den själv bländaren utan att ta nån hänsyn till hur rörig bakgrund du har. Det är inte okej, Du måste skaffa dig kontroll!

Bländaren

Bländaren är ett hål inne i objektivet. Ett stort hål representeras av ett litet tal, exempelvis 4. Det minsta hålet representeras av ett större tal, exempelvis 22. Det största hålet som går att få, när bländaren är helt öppen brukar kallas objektivets ljusstyrka, och den brukar stå på objektivet. Objektivet på bilden nedan har ljusstyrkan 2.8

bländare

Bländaren är ett hål vars storlek kan ändras…

Ofta sköts bländarinställningen av kamerans automatik, men för att få kreativ kontroll och kunna jobba med suddiga bakgrunder på ett medvetet sätt måste vi få kontroll på bländaren.

Det kan vi få genom att ställa in kameran helt manuellt (M) eller genom att välja en ”halvautomatik” där du väljer bländare och automatiken sköter resten, det brukar kallas bländarförval (A). Jag rekommenderar bländarförvalet eftersom det löser problemet med minsta möjliga besvär. Var man hittar den inställningen på kameran varierar. Vanligt är en ratt på ovansidan.

dsc_8024.nef_DMCYWW

På min systemkamera håller man nere knappen MODE och vrider tumhjulet samtidigt som man tittar i displayen på vad som är valt.

dscf0007.raf_ICGJWW

Det kan också hända att du hittar den här inställningen någonstans i menyn. På Canon kallas den här inställningen inte A utan Av.

Du väljer sedan bländare genom att vrida en ratt på kameran, någon gång genom att vrida en ring på objektivet.

Obs! För att få suddig bakgrund ska du ha så litet bländartal som möjligt alltså så stor öppning som möjligt.

Uppgift: Lär dig hitta bländarförval på din kamera och gör ett motsvarande test, så att du får se vad bländaren får för betydelse med din kamera och ditt objektiv. Har du inget tele zoomar du in ordentligt istället.

Annonser

En tanke på “Bländarens betydelse för den suddiga bakgrunden (3)

  1. Pingback: Suddig bakgrund — nu kan du lära dig | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.