Lär dig ta bilder med proffsigt suddig bakgrund (1)

Många proffsbilder vi ser har suddig bakgrund. Vi ser en kändis, politiker eller en modell, men miljön bakom är bara försiktigt antydd. Det finns flera olika saker du som fotograf kan göra för att få fram den här effekten, men det finns också en del saker du har att kämpa emot.

Dagens tips är enkelt och funkar med de flesta kameror och objektiv.

dsc_7917.nef_LEBZWW dsc_7914_nef_shotwell_modified dsc_7882.nef_P83HWW dsc_7770_nef_shotwell_modified

Det handlar helt enkelt om att gå riktigt nära. Dessutom sätter du fokus på någonting riktigt nära i bilden. Det funkar förstås inte med alla motiv, så kom inte till mig och klaga när du blivit anmäld för sexuella trakasserier. Blommor brukar emellertid inte klaga och inte heller prylar av diverse slag.

På vissa kameror och objektiv  måste du aktivera något speciellt närbildsläge märkt MACRO el354px-Macro_symbol.svgler med en liten blomma.

Om du fokuserar (ställer in skärpan) manuellt eller automatiskt har ingen större betydelse, men du kan behöva kolla upp hur man flyttar fokuspunkten eller hur man låser autofokusen på din kamera ifall du kör med autofokus. Kolla kamerans briksanvisning.

Det kan också tänkas att det fortfarande finns några kameror som helt enkelt inte går att ställa in skärpan på och som bara tar någorlunda vettiga bilder på lite längre avstånd. I alla fall har alla objektiv en närgräns och närmare än den kan du inte få det skarpt utan närbildslins eller mellanring.

Mitt nya tjugomillimetersobjektiv som bilderna ovan är tagna med har en närgräns på 25 cm. Förresten mäter man mellan motivet och sensorns framsida.

dsc_6689_1

Går du ännu närmare (med ett annat objektiv) blir bakgrunden ännu suddigare och riktigt skarpt blir det bara inom någon millimeter, men nu snackar vi om lite mer specialiserad fotografi.

Ut och testa det här med att fokusera på någonting riktigt nära i morgon. Ta många olika bilder! Dock kommer bakgrunderna säkert att bli både suddiga och ganska skarpa, det finns nämligen fler faktorer som påverkar. Fortsättning följer!

Annonser

One thought on “Lär dig ta bilder med proffsigt suddig bakgrund (1)

  1. Pingback: Suddig bakgrund — nu kan du lära dig | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.