Nationalekonomer är lite som slagrutemän, homeopater och astrologer

Dagens nationalekonomer är lite som slagrutemän, homeopater och astrologer. Teorin verkar liksom inte gå ihop och de mediciner de ordinerar är i bästa fall verkningslösa och gör i många fall ekonomin sjukare än den var innan.

Om man som privatperson har svårt att få pengarna att räcka är det klokt att vara sparsam. Bort med skumpa och filé och in med blodpudding och vatten, så kanske det ordnar sig. I goda tider kan man däremot kosta på att lyxa till det lite. Det var som privatperson det.

Min samhällskunskapslärare på gymnasiet förklarade att det var tvärt om för länder. Börjar arbetslösheten öka gäller det att spendera! Då sätter man igång väg- och järnvägsbyggen. Då satsar man på det offentliga. Då sänker man räntan. Då genomför man reformer som ger folk mer pengar i plånböckerna. Det får kosta! I goda tider gäller det sen att spara, betala tillbaks och förbereda för nästa vågdal i konjunkturen.

ekonomi

Vi ser ju på stillastående tåg, gropiga vägar, brister i vården, fritt fall i skolan och helglediga flygvapenpiloter att det inte är den politik som förs. Samtidigt hör vi att det är betydligt värre i Sydeuropa, men det är ju en klen tröst.

Budgetdiciplin har varit ett mantra som regeringen mumlat och oppositionen har inte opponerat utan i stället försökt överglänsa i att vara ännu striktare och mer fundamentalistiska i samma tro.

Nu verkar det som att den vetenskapliga grunden bakom hela budgetdiciplinreligionen är ett räknefel. Två professorer Kenneth Rogoff och Carmen Reinhart har helt enkelt sjabblat i Excel. Det räckte att doktoranden Thomas Herndon gjorde om beräkningarna och räknade rätt för att punktera hela rasket.

Nå, det där med slagrutemän, homeopater och astrologer återstår att se. Riktig vetenskap har en förmåga att ompröva och hitta nya teorier när de gamla gått i kras medan de mer pseudovetenskapligt inriktade brukar hålla fast vid sin tro oavsett hur mycket motbevis som staplas på hög. Förhoppningsvis kommer många unga lovande nationalekonomer att kontrollräkna både det ena och det andra.

Det återstår nu också att se hur lång tid det tar för att vända den politiska skutan när det nu visats att kejsaren är naken. Jag skulle gärna se en storsatsning på jobben men med i huvudsak ”grön” profil. Då säger någon att ”det är som att vända en supertanker”, men jag har precis tagit reda på att en modern sådan vänder man på runt fem minuter. Det är väl ungefär så lång tid det tar att hämta en kopp kaffe i regeringskansliet.


Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

Annonser