Massförstörelsevapen?

En gryta med krut och spik är ett fruktansvärt vapen. Att som i Boston spränga av två såna grytor bland oskyldiga, oskyddade och obeväpnade människor är ett vidrigt brott. Så långt är nog de flesta överens.

Men så kom snacket om massförstörelsevapen. Jag vet inte om det är svenska murvlar som fått saken om bakfoten eller om rättsväsdendet i USA överdriver.

Jag skulle tippa att en sån där gryta i farlighet är ungefär i klass med en artellerigranat från Bofors eller för all del missilerna som avlossas från amerikanska drönare. Kanske är rent av de professionellt byggda högteknologiska vapnen lite värre i sin förmåga att döda och lemlästa? Ingendera är i alla fall lämpligt att smälla av i folksamlingar med civilister, men otäckt nog rätt normala vapen i krig, oftast inget som ens leder till några smånotiser i tidningarna när de kommit till användning.

Massförstörelsevapen är många tusen  gånger värre. Där talar vi om bomber som kan döda tusentals eller miljoner människor på en gång och jämna storstäder med marken. Vi talar om atombomber, giftgas och sjukdomsalstrande bakterier och virus. Flera av de här vapnen gör också platsen där de använts obeboelig och oanvändbar för lång tid framåt försåvitt man inte genomför en oerhört komplicerad, tidskrävande och dyrbar sanering.

Just i Boston skulle jag misstänka att det trots allt var tur att mördarna valt bomber i stället för alldeles lagliga (i USA alltså) automatvapen. Förmodligen hade betydligt fler dött då. Men massförstörelsevapen? Nej!

Annonser

2 thoughts on “Massförstörelsevapen?

 1. Tyvärr så har dom svenska murvlarna inte fått det om bakfoten denna gången…
  Följande är ett citat ifrån RT.com:
  The Justice Department said on Monday that 19-year-old Dzokhar Tsarnaev had been charged with one count of using a weapon of mass destruction and one count of malicious destruction of property resulting in death.

  Och tyvärr så är definitionen på ett WMD så flyktig som följande (hittar inte källan just nu):
  Att använda en IED (Improvised Explosive Device) inom USAs gränser och som resulterar i ”malicious destruction of property resulting in death”.

  En IED kan verkligen vara exakt vad som helst. =/

  Du hittar lite mera om hela åtalet här: http://rt.com/usa/suspect-awake-charges-questioning-210/

Kommentarer inaktiverade.