Kamerans grundinställningar förklarade

I kursavsnittet Snabbkoll av kameran tipsade jag om en grundinställning för kamernan. Här tränger vi närmare in i detaljerna.

Först en repetition:

Kolla av inställningarna. Jag brukar vilja ha kameran grundinställd på

  • P programautomatik
  • +/- 0 exponeringskompensation
  • ISO 200 Lägsta ISO-värde
  • WB A Automatisk vitbalans
  • RAW
  • CH  Snabb serietagning

Tanken här är att du ska kunna slita fram kameran och plåta när nåt händer. Säg att det dyker upp en varg utanför bilen eller att Madonna kliver fram till korvkiosken i byn. Då är det inte mycket tid att tänka och pilla med knappar. Vi snackar inte om tekniskt eller konstnärligt finlir utan att du ska komma hem med en okej bild.

dscf5755_modified

P, Programautomatik innebär att kameran automatiskt väljer exponeringstid och bländare, det vill säga hur länge kameran ska släppa in ljus och hur stort hål den ska släppa in ljuset genom. Du kan ha anledning att vilja påverka en av de här faktorerna eller båda manuellt, men är det brådis får du nöja dig med kamerans val och det brukar bli riktigt okej i de flesta fall.

+/- Exponeringskompensation kan du behöva ta till för att inte motiv som ska vara genomgående mörka eller ljusa ska bli mellangrå. I normalfallet träffar kamerans automatik hyggligt rätt och därför sätter du den på noll, men är beredd att vrida på den vid behov.

ISO handlar om hur ljuskänslig kamerans sensor (jfr filmen) ska vara. Bildkvalitén blir bäst med lägsta tänkbara ISO. Plåtar du inomhus utan blixt, på kvällen eller använder långa teleobjektiv utan stativ kan det vara värt att använda högre ISO-värden, men det har ett pris i form av gryniga bilder och lite dassigare färger.

WB, Vitbalans handlar om ljusets färg. Vitt ljus är inte så vitt som du tror. Glödlampsljus är gulaktigt och i skuggan en mitt på dan dag med blå himmel är ljuset blått.  Även här litar vi på att kameran gör rätt om vi har bråttom.

RAW är ett filformat som gör att du behåller mesta möjliga information från kamerans sensor. Då har du bästa möjliga möjlighet att fixa till exponering och vitbalans när du kommer hem till datorn. Är du lat kan du låta kameran spara ner bilder som både RAW och JPG. Då har du JPG-bilder som du kan använda direkt och RAW-filer som försäkring ifall bilden kräver mer ambitiös efterbehandling.

CH gör att kameran knäpper lite som en kulspruta. Då får du med dig flera bilder hem och det är bra när det är snabba ryck, för även om de flesta bilderna blir kassa lyckas du förhoppningsvis få en som är vettig.

Efterhand som du lär dig mer kommer du att upptäcka att det finns massor med kreativa möjligheter med att använda andra inställningar än de jag föreslagit, i alla fall när du har gott om tid.

Du kommer också att upptäcka att du vid vissa tillfällen och för vissa motivtyper helt bör frångå den här mallen för att få med dig någorlunda vettiga bilder hem. För konsertbilder på kvällen drar jag oftast upp ISO på max och sätter exponeringskompensationen på minus två ungefär.

Det gäller bara att komma ihåg att sätta tillbaks kameran på grundinställningarna innan den åker ner i väskan, för nästa gång är det kanske ett helt annat ljus och en annan motivtyp.

 

 

https://svar42.wordpress.com/2013/02/28/snabbkoll-av-kameran/

Annonser