Vill du vara en skitstövel eller en simpel tjuv?

Vad betyder då egentligen varningen i bilden?  Jo, alltså att du inte får vara hjälpsam mot dina vänner, grannar eller barn. Du får inte låna ut skivan eller installera på någon annans dator. Ja, i princip att vill du inte vara en skitstövel blir du i stället en simpel tjuv.

varning2

En kompis installerade Lightroom och tipsade om den här varningstexten. Snubben hade köpt licensen, så det var inte så att han höll på med några olagligheter, utan så här misstänkliggör Adobe sina dyrt betalande kunder. Förutom att stå ut med pekpinnar så tvingas man dessutom skriva in en lång krånglig licensnyckel och tappar man bort den är man rökt ifall man ska installera om.

Läser du det finstilta ser du också att du inte äger programmet du just har köpt. Du har bara betalat dyra pengar för nåden att få köra det. Däremot får du inte försöka luska ut hur programmet funkar. Du får inte försöka förbättra programmet eller anpassa det efter just dina behov. Hade du köpt en bil hade du ju fått öppna huven. Hade du haft den läggningen kunde du ju ha trimmat motorn, sänkt taket eller bara fixat den där läckande kylarslangen, men nu är det ingen bil och du får hålla tassarna borta.

Nu är den här modellen inte den enda självklara. Det finns också program som du får ladda ner från nätet, som du får dela med dig av, som du kan kolla under huven på och som du också får dela med dig av i förändrad form. Vi kallar det öppen källkod eller fria program.

Själv kör jag till exempel Shotwell, som gör ungefär detsamma som Lightroom och GIMP som gör ganska precis detsamma som Photoshop. Båda är sådana öppna och fria program som dessutom är alldeles gratis. På min dator hemma kör jag Ubuntu, det ser ut och funkar ungefär som Mac OS, men bygger på Linux. Ubuntu är också fritt och gratis.

Lightroom är säkert ett välfungerande program, men varningen är befogad. Du ger upp lite av din frihet, men du får välja om du ska vara en skitstövel eller en tjuv.

Annonser