En dator är en pryl som går att programmera

Väldigt grundläggande är att en dator är en pryl som styrs av program. Det gäller förstås den lilla Raspberry Pi också. Du kan förstås använda färdiga program som nån annan skrivit, men kul är det i längden och vad lär du dig av det? Tids nog vill du lära dig programmera!

dsc_6016.nef_YXWASW

Ibland måste du kanske rent av lära dig för att det inte finns något färdigt program som gör precis det du vill, men se det först som något du gör fär att få bättre hum om vad datorer är och hur det där med IT funkar.

Då kommer valet av programspråk. Ett av de vanligaste på Raspberry Pi heter Python. Python är lätt att komma igång med samtidigt som det är användbart i seriösa sammanhang.

Nu kommer säkert som Amen i kyrkan nån att tycka att du borde lära dig C, C++, Java, C#, assembler, Perl, Ruby, Lisp eller något annat språk i stället. Inget hindrar dig, men nu råkar jag ha en gammal pythonkurs liggande.

Den heter ‘Bli ormtjusare’ och har efter flyttning mellan diverse olika wikisystem blivit genomrostig. Jag tänkte försöka putsa upp den och publicera den här.

 

Annonser