Bildens linjer

Nästan alla bilder du tar är fulla av linjer. Kanske hamnar de där de hamnar av en slump, men de finns ändå där. När du börjar få koll på de där linjerna blir också dina bilder bättre. Nya fotoskolan rullar vidare!

dsc_6288.nef_motiv

Horisonten är en sån där självklar linje, men vägar, hjulspår, husväggar, trottoarkanter, plogfåror, parkerade bilar och trädrader bildar linjer. Ibland ställer sig till och med molnen på led.

Linjerna påverkar betraktarens blick. ”Sugs den” in i bilden eller lockas du att titta någon annanstans? Känns bilden statisk och tråkig eller spännade och livfull?

dsc_6288.nef_red

Här ett försök att tolka linjerna i föregående bild.

DSC_6283.NEF_SC4JUW

Vrider du kameran några grader får du helt andra linjer. Skriv gärna ut bilden och rita på var linjerna går.

DSC_6284.NEF_69JQUW

Flyttar man sen fötterna några steg blir linjespelet annorlunda. Bättre? Sämre?

dsc_6289_nef_shotwell_modified

Trädrader bidrar också till bildens linjer. Horisonten placerar jag oftast vid en tredjedel eller två tredjedelar av bildens höjd. Var placerar du din horisont?

DSC_6280.NEF_4JAKUW

Fundera lite över var linjerna börjar och slutar. Själv är jag förtjust i linjer som försvinner in i bilden och sen gömmer sig bakom något. Likaså är jag förtjust i linjer som börjar eller slutar i ett hörn. Vad gillar du?

Läxa: Skriv ut några proffsiga bilder som du hittat på nätet och rita in linjerna. Välj bilder du gillar tagna av fotografer du beundrar.

Gör samma sak med några egna gamla bilder bilder.

Ta sen några nya bilder när du blivit medveten om linjerna. Skillnad?

Du kan också skissa av linjerna i ett block! — OBS du ska inte rita av hela bilden, bara några streck, ungefär som mina röda ovan.

Annonser

One thought on “Bildens linjer

  1. Pingback: En liten repetition i fotoskolan | Press Enter News Agency

Kommentarer inaktiverade.