Att släcka eld med bensin

Googles försök att tysta ner ordet ogooglebar blev lite som att försöka släcka eld med bensin. Ordet sprider sig som en gräsbrand om våren och en miljon träffar hos Google själva passerades redan innan påsken kom igång på allvar.

ogooglebar-pic

På påskaftonens eftermiddag äv vi uppe i 1 570 000 träffar. Också den engelskspråkiga motsvarigheten ‘ungoogleable’ ökar i spridning och var vid samma tid uppe i 817 000 förekomster på Google. Det enda Google lyckades åstadkomma är att smutsa ner sitt varumärke.

Hoppas Google och andra multinationella drakar lär sig att det är kontraproduktivt att försöka styra över vårt ordbruk och vår bokstavsskötsel och att det är en kvalificerat dålig idé att försöka styra andra länders myndigheters agerande.

Annars kan jag tycka att ordet ligger lite dåligt i munnen. Det är väl bara kalmariter som tycker att ‘le’ är en bra bokstavskombination mitt i ett ord. I Kalmar säger man gärna ‘nycklen’ och ‘cyklen’ där vi andra föredrar ‘nyckeln’ och ‘cykeln’. En bubblare kan därför stavningen ogoogelbar vara, men den har ännu så länge bara 336 förekomster hos sökmotorn.

Trevligt är annars det negerande förledet ‘o’, som väl har sin största spridning i landets norra halva.

Annonser