Google äger inte det svenska språket

Språkrådet hade tänkt ta med ordet ”ogooglebar” i en lista med nya svenska ord, men efter tonvis med spam från Googles advokater ger språkrådet upp och stryker ordet från listan.

ogooglebar

Ordet ogooglebar är i alla fall googlebart. Mer än trehundratusen träffar!

Hade inte Googles advokater varit sådana åsnor hade de varit glada och stolta åt ord som googla och ogooglebar, som faktiskt medför att vi i vårt dagliga tal gör reklam för just deras varumärke och just deras sökmotor.

I stället gör de det till ett problem att folk måhända använder sådana ord fast de råkar använda en annnan sökmotor. Jag drar mig till minnes att Adobe tidigare gjort bort sig på motsvarande sätt genom att opponera sig mot ordet photoshoppa.

Nu är det bara det att varken Google eller Adobe äger det svenska språket. Det är någonting som vi som läser, talar, skriver och lyssnar på svenska äger och utvecklar tillsammans. Om tillräckligt många säger och skriver ogooglebar och photoshoppa, så heter det så och företagen och deras hundbitna advokater kan inte göra ett skit åt saken.

Språkrådet har gett upp, de har vettigare saker att göra än att besvara spam från Googles advokater, men det är du och jag och alla andra språkbrukare som bestämmer vad det heter.

Får jag passa på att slå ett slag för orden gimpa och greppa😉

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5485244

Annonser