Zombieorganisationen

En organisation brukar bygga på någon form av idé eller passion. Det spelar inte så stor roll om det är en förening, ett företag eller någon annan form av grupp. Som idé räcker inte att få många kunder eller medlemmar, att göra någon förmögen eller att hålla folk med jobb. Det finns nog nästan alltid något mer.

Folk jobbar och sliter för sin idé. Försummar sina studier, pantsätter villan, riskerar sitt äktenskap och sin hälsa. I det här läget är organisationen kanske liten, men för dem som är med är den större än livet självt. Organisationen förmår besvara frågan VARFÖR.

dsc_0703

Det var en gång en liten urtrist håla i Småland men där fanns några grabbar som ville gjuta liv i den lilla hålan.

Får organisationen  leva och växa tillräckligt länge verkar det väldigt ofta hända att den där idén glöms bort. Organisationen blir ett självändamål. Den finns för att den finns. Den finns för att någon vant sig vid få in aktieutdelning, den finns för att folk är vana vid att gå till jobbet och medlemmar betalar avgiften för att de brukar, men i det här läget saknar organisationen en själ och ett egentligt skäl att existera. Vi kanske kan kalla det en zombieorganisation.

dsc_0651-1

De lyckades riktivt bra. Förutom några sommardagar då alla ville dit, spred de kultur året om och skapade nya intressanta jobb.

När förfallet gått så långt är det lätt för räknenissar och byråkrater att vrida organisationen i nästan vilken riktning som helst — också på direkt kontrakurs mot dit man var på väg från början.

Untitled

Så kom räknenissarna och ville flytta rubbet till Stockholm

Jag tvivlar att det går att gjuta liv i en zombieorganisation igen. I vart fall är det tveksamt om det är värt ansträngningen. Det som däremot ofta är värt besväret är att ta fram den grundläggande idén och att börja om från början. Göra om —  göra rätt!

dsc_0434

Men hallå! Själva grejen var ju att sätta sprätt på Hultsfred! Räknenissarna får partaja bäst de vill, var de vill!

Annonser